DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne ve çalışan ya da işsiz kalmış tüm gazetecilerle dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Halkın gerçekleri öğrenmesinin teminatı olan basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Türkiye'de gazeteciler, güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik ve ekonomik zorluklar kıskacında yaşıyorlar” denildi

Açıklamanın devamında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) hazırladığı gazetecilerin temel sorunları şu şekilde sıralandı:

“* Türkiye Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154’üncü sırada.

* Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın açıkladığı Temmuz 2020 istatistiklerine göre ‘Basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86,505; basın yayın ve gazetecilik iş kolundaki toplam sendikalaşma oranı ise yüzde 7,87’dir.

* Basın sektöründeki işsizlik genel işsizlik ortalamasının yaklaşık iki katı ve sendikasız ve güvencesiz çalışma oranı yüzde 90 civarında.

* 2020 yılında küresel bir krize dönüşen pandemi de tüm çalışanları olduğu gibi basın emekçilerini olumsuz etkiledi ve çalışma haklarında büyük hak gasplarına neden oldu. RSF raporuna göre dünya çapında 130'u aşkın gazeteci sırf koronavirüs pandemisiyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle keyfi bir şekilde tutuklandı.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim