DİYARBAKIR - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 61 yıldır var olan ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı. Açılamada, gazetecileri yeni bir işsizlik furyasının beklediğine dikkat çeken GGC, hükümetin çok acilen bir eylem planı hazırlamasını istedi.

GGC, “Basın tarihimize ‘Dokuz patron olayı’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı 10 Ocak 1961, tarihi önem taşıyor. 61 yıldır var olan ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlanıyor, ancak 61 yılda geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. 2020 yılında pandemiyle başlayan ve ekonomik krizle devam eden sancılı süreçte, bir çok gazete ve televizyon kapanmak durumunda kaldı. Ayakta durabilen basın kuruluşları da küçülmeye gitti. Bunun sonucunda bugün, işsiz kalan 12 bini aşkın basın emekçisi ordusu var” dedi.

GGC açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomik krizin derinleşmesi, artan enflasyon oranı ve döviz kurundaki dalgalanmayla, 2022 yılında başta yerel gazete ve televizyonlar olmak üzere bir çok basın kuruluşu kapanmayla yüz yüze kalacaktır. Önlem alınmazsa, işsiz gazeteciler ordusuna yenileri eklenecek, demokrasinin kılcal damarları olan yerel medya, yok olmanın eşiğine gelecektir.

Gazetelerin artan girdi ve personel maliyeti, televizyonların yüksek uydu bedelleri, kaçınılmaz sona doğru en büyük etkenlerdir.

2022 yılının ilk kapanan gazetesi de, haklı endişelerimizi maalesef teyit etmiştir. Diyarbakır’daki 10 yerel gazeteden biri olan Yeniden Günaydın Gazetesi, ülkede yaşanan ekonomik krizden kaynaklı artan girdi maliyetleri nedeniyle baskılı yayın hayatını sonlandırdı ve gazetede çalışan meslektaşlarımız işsiz kaldı.”

“Anadolu basını can çekişirken, gazetecileri de yeni bir işsizlik furyası bekliyor” uyarısında bulunan GGC hükümete şu çağrıda bulundu:

Çağrımız, hükümet tarafından çok acil bir eylem planının hazırlanarak hayata geçirilmesidir.

Bu kapsamda, Basın İlan Kurumu’ndan yerel gazetelere aktarılacak ilan payı arttırılmalı, ilan bedelleri günün ekonomik koşullarına göre yeniden revize edilerek yükseltilmeli, il ve ilçe belediyelerinin meclis kararları da yerel gazetelerde yayınlanmalı.

Yine bu kapsamda, yerel televizyonların uydu bedelleri düşürülerek RTÜK tarafından kaynak aktarılmalı ve hem yerel gazeteleri hem de yerel televizyonları kapsayacak bir ekonomik destek paketi açıklanmalıdır.

Diğer taraftan, çalışan basın emekçilerinin ekonomik ve sosyal haklarının 212 sayılı basın kanunuyla yeniden revize edilip iyileştirilerek yasal güvence altına alınması, çalışan gazetecilerin en öncelikli beklentisidir.”

GGC son olara, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bu sorunlar yumağı içerisinde idrak ederken, çalışan ve işsiz kalan tüm basın emekçilerinin bu anlamlı gününü kutluyoruz.

Böyle giderse, ‘10 Ocak’ çalışan değil, işsiz gazeteciler günü olacak” diye belirtti.

Editör: TE Bilişim