Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’ndeki yüzlerce metruk yapı, suça ve suç örgütlerine adeta davetiye çıkarıyor. Madde bağımlıları ve çetelerin yuvası haline gelen bu yapılarda yaşanan son olay, vatandaşları isyan ettirdi. 5 Nisan Mahallesi’nde 9 yaşındaki Suriyeli F.A adlı çocuk, S.Ç isimli bir kişi tarafından istismar edilirken yakalandı. Mahalle sakinlerinin linç ettiği zanlı, mahkeme tarafından tutuklanarak, cezaevine gönderildi. 
Merkez Bağlar İlçesi 5 Nisan Mahallesi 792. Sokak’ta meydana gelen olayda, S.Ç isimli kişi, 9 yaşındaki F.A.’yı kandırıp metruk yapıya götürdükten sonra cinsel istismar girişiminde bulundu. Mahalleli tarafından fark edilen S.Ç., dövülüp polise teslim edildi. Şahsı suçüstü yakalayan genç, kan donduran anları, "Baktığımızda şüpheli oturuyordu, kız çıplak şekildeydi, şoka girdik. Kız 9 yaşındaydı adam 25 yaşındaydı" sözleri ile anlattı.
Alınan bilgiye göre saat 19.30 civarı metruk bir evin önünde geçen H.B. ve arkadaşları içeride bir kişinin olduğunu gördü. Cep telefonlarının ışıklarını yakarak içeriye giren gençler, 25 yaşındaki bir şahsın 9 yaşındaki kız çocuğuna taciz ve tecavüz girişimini görünce şok oldu.

TACİZCİ, MAHALLELİ TARAFINDAN DARP EDİLDİ
Kızı güvenceye alan gençler, daha sonra tacizci sokak ortasında çevredekiler tarafından durumun öğrenilmesi üzerine darp edildi. Tacizciyi suçüstü yakalayan H.B., İhlas Haber Ajansı’na konuştu. H.B., kız çocuğunun çıplak halde olduğunu, tacizcinin de giyinmeye başladığını ileri sürerek şahısın ceza alması için yetkililere çağrıda bulundu. H.B., "Saat 19.30 civarıydı, yoldan geçerken burada birinin olduğunu fark ettik. İçeri girerek ışığımı yaktım, arkadaşlarla baktığımızda şüpheli oturuyordu, kız çıplak şekildeydi, şoka girdik. Biz, içeri girdiğimizde kemerini düzeltiyordu, daha sonra dışarı çıkartarak vurduk. İstiyoruz ki, cezasını alsın. Kız 9 yaşındaydı adam 25 yaşındaydı" dedi.

MAHALLELİ İSYANDA: YETKİLİLER ÇÖZÜM BULSUN
"Yetkililerden rica ediyoruz bu metruk evin yıkılmasını istiyoruz" diyen H.B., "Kadınlarımız var. Biz, gözümüzle şahit olduk, yetkililer gerekeni yapmasını rica ediyoruz. Mahalle sakinleri polisi aradı şahsın cezasını çekmesi için polis alıp karakola gitti bende giderek ifademi verdim gözümüzle şahit olduk" ifadelerinde bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

METRUK YAPILAR EKSPRES’İN MANŞETİNDEYDİ
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres, geçtiğimiz haftalarda metruk yapılar ile ilgili iki haberi manşetine taşımış, muhtar ve mahallelinin isyanını gündemine getirmişti. Gazetemizde yer alan haberde, İçişleri Bakanlığı’nın uyuşturucu ile mücadele kapsamında hazırladığı “Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler 2022” konulu rapora ve raporu hazırlayan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Daire Başkanlığı’nın, uyuşturucu kullanımına zemin hazırladığı gerekçesiyle illerdeki metruk yapıların acilen yıkılması talimatına yer vermişti. 

YIKIN EYLEM PLANI’NA DAHİL EDİLDİ AMA…
Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelede kullanım alanlarının bertaraf edilmesinin istendiği raporda, “Metruk Binalar” başlıklı bölümde, “2016-2018 ve 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2019-2021 Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 2018-2019 İçişleri Bakanlığı Çalışma Planı, Faaliyet ve Projeleri ile 2019 Performans Gösterge ve Hedeflerinin” içerisinde metruk binaların yıkılması, yıkılması zaman alan metruk binaların ise girişlerinin fiziki önlemler alınması istendi.
Raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Kamu düzeni ve güvenliğinin muhafazası, kent estetiğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi, uyuşturucu/uyarıcı madde temini ve kullanımı başta olmak üzere suç ve suçlu ile mücadeledeki etkinliğin devam ettirilmesi vb. amaçlarla ülke genelinde bulunan metruk binaların tespit edilmesi, iyileştirilmesi/restore edilmesi, yıkılması ve/veya metruk binaların kullanımını engelleyecek fiziki tedbirlerin alınması ve güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla Valiliklerimiz talimatlandırılmıştır. Metruk yapıların tespiti, yıkılması, restore edilmesi ve güvenlik tedbiri alınmasında büyük bir özveri, kararlılık ve koordinasyon içerisinde süreci takip eden, ayrıca işlem yapan Valilerimiz ile Kaymakamlarımız başta olmak üzere güvenlik birimlerimizin, yerel yönetimlerimizin ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın sürece desteği, başarıya ulaşmada en önemli etkenlerden biri olmuştur. Bu kapsamda; illerde bir Vali Yardımcısı başkanlığında metruk binaların tespiti ve yıkılmasında kurumlar arası koordinasyonu sağlamak amacıyla komisyonlar kurulmuştur.
Söz konusu komisyonlarca tespit edilen veya komisyona bildirilen metruk binalara girişi engelleyecek fiziki önlemler derhal alınmakta, bu binaların uyuşturucu kullanım alanları olması önlenmekte, binaların yıkılmasına ilişkin süreç başlatılmaktadır.”

MUHTAR: EMNİYET BİZİ ARADI

Bağlar’da metruk yapıların büyük bir kısmı Kentsel Dönüşüm Projesi yarım kalan Kaynartepe Mahallesi’nde bulunuyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, “Sizin gazetenizde çıkan haberlerden sonra Emniyet yetkilileri bizi aradı. Vali beyin konunun üzerinde hassasiyetle durduğunu ve en yakın zamanda yıkımların gerçekleşeceği bilgisini verdi. Aynı zamanda metruk evlerin tespiti konusunda ortak çalışmamız istendi. Biz her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Yeter ki vatandaşlarımızın huzurunu bozan bu yapılar bir an önce yıkılsın” diye konuştu. 

BAĞLAR BELEDİYESİ: EN KISA ZAMANDA YENİ YIKIMLAR OLACAK

Konuyla ilgili Bağlar Belediyesi tarafından yazılı açıklamada, ilçede son 4 yılda 500’den fazla metruk yapının belediyenin imkanlarıyla ortadan kaldırıldığına dikkat çekilerek, acil durum arz eden 20 yapının en kısa zamanda yıktırılacağı ifade edildi. Belediyenin açıklamasında, Diyarbakır Mimarlar Odası tarafından mahkemeye yapılan başvuru sonucu yürütmeyi durdurma kararı verilen Kentsel Dönüşüm Projesi’ne de atıf yapılarak, “Bağlar’ın hak etmediği bu tablodan kurtuluşu için tek çözüm yolu Kentsel Dönüşüm’ün gerçekleştirilmesidir. Bununla ilgili takdiri değerli halkımıza ve kamuoyuna bırakıyoruz” denildi. 
Vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden yapıların kaldırılması için bugüne kadar belediye tarafından kararlı bir mücadele ortaya konulduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İlçemizin eski Bağlar bölgesinde bulunan mevcut yapıların önemli bir bölümü mühendislik hizmeti almamış, çarpık kentleşme sonucu ortaya çıkan yapılardan oluşmaktadır. Malikleri tarafından terk edilen ve zamanla kullanılmayarak metruk ve harabe şekline dönüşen yapılar ne yazık ki çevrede yaşayan vatandaşlarımız için ciddi tehdit haline gelmiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden, zararlı alışkanlıkların meskeni haline dönüşen bu yapıları ortadan kaldırmak ve vatandaşlarımız için güvenilir hale getirmek üzere belediyemiz 2019 yılından sonra bu yönde ciddi bir mücadele seferberliği başlatmış olup bugüne kadar 500’den fazla yapının yıkımını gerçekleştirmiştir. Konuyla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Acil durum arz eden 20 yapının yıkımı da en kısa sürede gerçekleştirilecektir” denildi.

“PROSEDÜR DAHİLİNDE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”
Özel mülk olduğu için metruk yapıları yıkmanın sadece belediyenin sorumluluğunda olmadığına dikkat çekilen açıklamada, halkın huzurunun bozulmasına izin verilmeyeceği de vurgulandı.
Açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu yapılar özel mülk olduğu için yasal mevzuat gereği emniyet birimlerinin talebi, ilgili kurumların onayı ve belediye encümenimizin kararı doğrultusunda belediyemizin Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından yıkımlar gerçekleştirilmektedir. Yıkım sürecinin bu şekilde gerçekleştiğinin değerli kamuoyu ve halkımız tarafından bilinmesinde fayda görmekteyiz.
Belediyemiz, bu tür yapıların temizlenmesi ve söz konusu bölgelerin vatandaşlarımız için güvenli hale gelmesi için tüm imkanlarıyla kararlı bir mücadele yürütmektedir. En kısa zamanda yıkımını gerçekleştireceğimiz metruk ve harabe yapılarla beraber bu mücadelede yeni bir safhaya geçmiş olacağız. Vatandaşlarımızın mağdur edilmesine ve huzur ortamının bozulmasına asla izin vermeyeceğiz.”
Bağlar Belediyesi, Bağlar’ın hak etmediği bu görüntülerden kurtulması için kalıcı çözümün Kentsel Dönüşüm olduğunun da altını çizerek Diyarbakır Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına da atıf yapıldı. Açıklamada, “Bir diğer hususun altını çizmekte de yarar görmekteyiz. 2019 yılında belediyeyi devraldıktan sonra Bağlar’daki bu gerçeği gören belediye başkanımız sayın Hüseyin Beyoğlu’nun girişimleriyle belediyemiz tarafından sahada durum tespiti yapılmış, rapor haline getirilmiş ve ilçemizin yegane kurtuluşu olan Kentsel Dönüşüm projesi hazırlanarak Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak çalışmalara başlanmasına rağmen Diyarbakır Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine mahkeme kararıyla yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bağlar’ın hak etmediği bu tablodan kurtuluşu için tek çözüm yolu Kentsel Dönüşüm’ün gerçekleştirilmesidir. Bununla ilgili takdiri değerli halkımıza ve kamuoyuna bırakıyoruz!”

Editör: TE Bilişim