Haber/ Fuat Bulut

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basınla kahvaltıda buluşan GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, derneğin faaliyetleri ve güncel gelişmelere dair değerlendirmede bulundu.

GÜNSİAD’ın 1992 yılında kurulan bölgenin eski ve aktif STK’lardan biri olduğuna dikkat çeken Bedirhanoğlu, pandemi nedeniyle son iki yıldır tüm yapılar gibi derneğin de faaliyetlerini aktif olarak yürütemediğini ifade etti.

Diyarbakır’ın sosyal ve toplumsal konularında çaba göstereceklerini ifade eden GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu, “Temsil ettiğimiz kesimlerin sorunlarını, taleplerini hükümete iletmekle mükellefiz. Aynı zamanda bölgemizde gelişen siyasal, toplumsal meselelerle ilgili düşüncelerimizi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Zor bir süreçten geçiyoruz”

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Bedirhanoğlu, Ortadoğu’daki sorunların ve Ukrayna’daki savaşın da ekonomik krizi etkilediğini söyledi. Bedirhanoğlu, “Her sektör ciddi sıkıntılardan geçiyor. Fiyatlar kontrol edilemiyor. Siyasal olarak Ortadoğu’daki gelişmelere ve Ukrayna’da devam eden gelişmelere baktığımızda da ciddi sorunların yaşandığını görüyoruz. Bunlar Türkiye’nin ekonomisini de sarstı” diye konuştu.

“Bölgede iki siyasi kutuplaşma var”

Bölgede iki siyasal kutup bulunduğunu ifade eden Bedirhanoğlu, şöyle devam etti: “Söylediklerimiz zaman zaman hükümetlerin zaman zaman da Kürt siyasal hareketinin hoşuna gitmediği oldu. Ama bizim temel referansımız şuydu. STK’ları var eden şey onların özgür ve bağımsız düşünceleridir. Öteden beri şunu savunduk. STK’lar siyasal yapıların arka bahçeleri olmamalıdır. Yanlış kimin tarafından yapılıyorsa onu eleştirmekle mükellefiz. Şiddetin yöntem olarak kullanılmasına karşı durduk. Demokratik yol ve yöntemler en temel referansımızdır. Bölgede gelişen meselelere kayıtsız kalamayız. Kayıtsız kalmadığımız gibi düşüncelerimizi ifade ederiz. Tribünlere oynamak gibi bir kaygımız da yok. Çalışma çizgimiz bu olacak. Şiddetin Kürt meselesini kriminalize ve terörize ettiğine inanıyoruz. Hükümetin kimi uygulamalarını da asla tasvip etmiyoruz. En kötü diyalog, diyalogsuzluktan iyidir diyoruz. Sorunu yok saymakta çözüme katkı sunmadığına inanıyoruz.”

Karaboğa: Devlete ihtiyacımız yok sadece altyapıyı tamamlasın

Daha sonra konuşan GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa da, bölgeye yönelik yeni yatırımlara dikkat çekti. Karaboğa, “Eskiden hükümet yetkilileri buraya geldiğinde ağlıyorduk. Buraya yatırım yapılsın, batıdaki iş adamları buraya gelsin diye. Ama bugün biz onların gelmesini istemiyoruz. İhtiyaç duymuyoruz artık. Mardin, Diyarbakır, Urfa OSB’si devasa olmuş. Sadece Mardin’in geçen yılki ihracatı 1 milyar 250 milyon dolar. Biz kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başladık. Biz, devletten artık buranın alt yapısını yapmasını istiyoruz. Diyarbakır-Trabzon otobanının açılmasını istiyoruz. DAP projesi unutuldu ancak GAP Projesi’nin neye mal olacaksa olsun bitirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim