Sokaklarda tütün ve maske satarak geçimini sağlamaya çalışan seyyar satıcı Ahmet Özer, güvencesi tam kapanma kararıyla birlikte açlıkla yüz yüze bırakıldıklarını söyledi. 

Koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları kapsamında 17 Mayıs’a kadar sürecek “tam kapanma” başladı. Herhangi bir ekonomik güvencenin sağlanmadığı kapanmayla birlikte günübirlik çalışanlar tümden işsiz kaldı.

27 yıldır sokaklarda tütün, ilkbahar aylarında ise Uşkun Siyabo ve Mende gibi bitkiler satarak geçimini sağladığını belirten 65 yaşındaki Ahmet Özer, kapanmayla birlikte işsiz kalanlardan.

Pandemi sürecinde maske de sattığını belirten Özer, seyyar satıcıların bu süreçten en çok mağdur olan kesim olduğunu söyledi. İnsanların ekonomik durumlarının kötü olmasından dolayı tütün satamadığını, yine yasaklardan dolayı pancar toplayamayacağı için mağduriyetinin katlanacağını söyleyen Özer, “Bir torba un ve bir teneke yağ alacak durumuz bile kalmadı” dedi.

 ‘Yoksulluğun sebebi iktidar’

 Tam kapanmayla birlikte insanların büyük bir mağduriyet yaşayacağına dikkat çeken Özer, “Hepimiz bu süreçte aç kalacağız. Bu nedenle iktidarın bize yardımcı olması gerekiyor. Her aileye en az 5 bin TL yardımın yapılması lazım. İktidar kendince iyi bir iş yaptığını sanıyor. Fakat aldığı kararların halka bir yararı yok. Tane tane maske satarak kimse yaşam sürdüremez. İktidarın küçük esnaflara destek vermesini bekliyoruz. Ama verdikleri herhangi bir destek yok. Verdikleri destekleri de maske ve kısıtlama süresinde ceza keserek halktan fazlasıyla aldılar. Tüm bu yoksulluğun sebebi iktidardır” diye konuştu. 

Parası olmadığı için evine gıda dahi alamadığını açlıkla yüz yüze kaldıklarını dile getiren Özer, “Bize artık kimse borç gıda dahi vermiyor çünkü borç devri artık bitti. Kendi marketlerini açan iktidar, küçük esnafı eve kapatıyor. 20 gün boyunca bu halk ne yiyip, ne içecek?” diye sordu.  (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim