Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ağustos ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Rapora göre geçen 1 ayda 211 yaşam hakkı ihlali yaşanırken, bu ihlallerin başında 174 ile iş cinayetleri geliyor. İşkence ve kötü muameleye maruz kalanların sayısı ise toplamda 161 olarak kayıtlara geçti.

Tanrıkulu’nun raporuna göre ağustos ayında en çok düşünce ve ifade özgürlüğü alanında ihlaller yaşandı. Aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu kuruluşlara toplamda 232 toplatma, erişimi engelleme kararları verildi.

126 KİŞİYE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Ağustos ayında 161 işkence ve kötü muamele olayı yaşandı. Bunlardan 126’sını kötü muamele, 35’ini cezaevinde işkence olayları oluşturdu. 3’ü çocuk -en az- 41 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu, insan hakları örgütlerine başvurdu. Ağustos ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de -en az- 85 kişi polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE OLAYLARI

Ağustos ayında -en az- 35 kişinin (Sebahat Tuncel, Leyla Güven) fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.

232 TOPLATMA VE ERİŞİMİ ENGELLEME KARARI

Rapora göre aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu kuruluşlar hakkında 232 toplatma ve erişime engelleme kararları verildi. Bianet.com sitesinin 141 içeriğine erişimi engelleme kararları verilirken, FOX TV başta olmak üzere KRT, Haber Türk, TR 35, Halk TV, TELE 1 kanallarına idari para cezaları uygulandı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE 34 GÖZALTI

Ağustos ayında konuşmaları, yazıları ya da düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamındaki etkinlikleri nedeniyle -en az- 13 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı, -en az- 2 kişi (Genco Erkal) hakkında dava açıldı. Ağustos ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle -en az- 34 kişi (İsviçre Alevi Birlikleri Eski Başkanı İsmail Ataş, İHD Kocaeli Temsilcisi Azize Adıgüzel) gözaltına alındı, -en az- 4 kişi tutuklandı.

20 ETKİNLİĞE POLİS MÜDAHALESİ

Ağustos ayında polisin zor kullanarak müdahale ettiği basın açıklaması, bildiri dağıtma, protesto eylemi gibi - en az – 20 etkinlik ve eylemde 4’ü çocuk – en az – 195 kişi gözaltına alındı, - en az - 3 kişi tutuklandı. Ay içinde - en az - 5 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Toplantı ve gösteriler nedeniyle - en az - 17 kişi (8 Mart 2021, Beyoğlu – Feminist Gece Yürüyüşü) hakkında dava açıldı. Ağustos ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı: Bu iller Van, Hakkâri, Şırnak ve Mardin oldu. (Kaynak: DUVAR)

Editör: TE Bilişim