Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile beraberindeki heyet, Demokrasi ve Atılım Partisi’ni (DEVA) ziyaret etti. DEVA Partisi heyeti tarafından kapıda karşılanan Buldan ve Sancar, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile yaklaşık iki saat görüştü.

Görüşme ardından HDP Eş Genel Başkanlar Buldan ve Sancar, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “HDP olarak DEVA partisindeyiz. Ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyoruz. MYK toplantısında aldığımız karar doğrultusunda partileri ziyaret ediyoruz. Önemli ve kıymetli bir toplantı gerçekleştirdiğimizi söylemek istiyorum” dedi.

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK’

Görüşmelerinde ekonomik kriz ve erken seçim üzerinde istişarelerde bulunduklarını ifade eden Buldan, “Başta ekonomik kriz olmak üzere çoklu krizlerin olduğu bir ortamda bu görüşmelerin önemli ve kıymetli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Türkiye bir felakete doğru sürükleniyor, bu felakete gidiş noktasında muhalefet partileri olarak üzerimizde büyük bir sorumluluk olduğu hissiyatından kaynaklı bu görüşmeler devam edecek. Türkiye’yi çok derinden sarsan, derin yoksulluğun yaşandığı bu ekonomik krize nasıl bir çare bulabiliriz muhalefet partileri olarak. Elbette bu çarenin vazgeçilmez unsuru olarak bir erken seçimin olması gerektiğini bugün DEVA Partisi olarak konuştuk. Erken seçim çağrımızı bir kez daha yenilemek istiyoruz. Türkiye toplumumun beklentisi doğrultusunda ülkenin hemen bir erken seçime gitmesi, yeni bir yönetim ve demokratik bir anlayışla kapıların açılması gerektiğini savunuyoruz. Bu konuları bugün istişare ettik. Bugün görüşmelerin devam edeceğini tekrar etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK MEKANİZMALAR 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, görüşmelerde asıl amaçlarının muhalefet partileri arasında istişare ve diyalog görüşmelerini pekiştirmek olduğunu ifade ederek, “Karşımızda her türlü yöntemle iktidarını sürdürmeye çalışan bir iktidar anlayışı var, bu anlayışa karşı da demokratik mekanizmaları işletmekte kararlı olacak büyük bir muhalefet olduğunu göstermeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Amaç burada diyalog, istişare mekanizmaları işletmektir. Böyle bir anlayışa karşı da demokratik mekanizmaları işletmekte kararlı olduğunu gösterecek büyük bir muhalefet bloğuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Amaç burada ittifakları tartışmak değil, sorunlar karşısında ortak iradeyi ortaya çıkaracak mekanizmaları işletmektir. Bu iktidarı ayakta kalma stratejileri arasında ayrıştırma kutuplaştırma olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Buna karşı etkili yöntem diyalog, müzakere ve istişare mekanizmalarını yerleştirmek ve yaygınlaştırmaktır. Bu ziyaretlerimiz ve görüşmelerimiz bu demokratik geleneği topluma gelecek açısından bir huzur ve barış anlayışını sunabilmektir” diye konuştu.

 ‘TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN MUTABAKAT VAR’

Şu an yaşadığımız temel sorunların kaynadığında iktidarın bu yıkıcı bir anlayışı yattığını söyleyen Sancar, konuşmasına şöyle devam etti: “HDP olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmek için bu görüşmeleri başlattık. Ayrıştırma politikalarına karşı daha çok diyalog, düşmanlaştırmaya karşı daha çok demokrasi önerimizle partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Toplumsal barış demokrasiye giden yolun en sağlam kapısıdır. Toplumsal barışı sağlayacak olan da farklılıklarla bir arada istişare etme kültürünü, geleneğini, iradesini ortaya koymaktır. Bundan önce iki parti ile görüşmelerde, bunu vurgulamıştık. DEVA Partisi ile bu konuda büyük bir mutabakat ve fikir birliği içinde olduğumuzu görmekten son derece memnunuz. Bu ruh halinin, bu umut havasının yerleşmesine katkıda bulunmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Sorumluluklarımızı yerine getirmek konusunda diyaloğun büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Tekrar Sayın Babacan ve DEVA Partisine teşekkür etmek istiyorum.”

BABACAN: İKTİDARIN DEĞİŞMESİ LAZIM

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, “Maalesef ülkemiz çoklu kriz ortamından geçiyor. Hemen her alanda derin krizler yaşadık, yaşıyoruz. Son birkaç yıldır ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk halkımızın gündeminde ön sıralarda olsa da ülkemiz derin bir adalet ve hukuk krizinden, derin bir demokrasi krizinden geçmekte. Dış politikadan tutun eğitime kadar her alanda krizler yaşıyoruz. Bu krizlerin derinliğine ve sebeplerine baktığımızda kök sebeplerine baktığınızda kötü yönetimi görüyoruz. Kötü yönetim sadece sistem meselesi de değildir. Evet ülkemizin bir an önce güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 ‘DİYALOG SÜRECEK’

Aynı zamanda yönetimin zihniyetinin ve topyekûn bir iktidar değişikliğine de ihtiyaç olduğunu aktaran Babacan, şöyle konuştu: “Bu da ancak seçimle mümkün. Son derece zor şartlardan geçiyoruz, sıkıntılar büyük ama biz DEVA olarak çözümleri de bir o kadar kolay görüyoruz. Daha önce de açıkladık. İlk adımı mutlaka özgürlüklerle başlatmak gerekiyor. Yani ülkemizdeki basın ve ifade özgürlüğü, sivil toplum, meslek örgütleri üzerindeki baskıların kalkmasını, ülkenin sorunlarının çözülmesinde ilk adım olması gerektiğini düşünüyoruz. Kurumsal yapılar örselenmiş durumda. Hukuk tanımayan bir yönetim zihniyeti var. Kurumları önceleyen ve kural bazlı hukuka bağlı bir yönetimle ülkenin idare edilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışıyoruz, hazırlanıyoruz, bu süreç içerisinde siyasi partilerle yakın bir diyalog ve istişare içerisindeyiz. Özellikle güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen siyasi partilerle daha yakın bir istişare içerisindeyiz. Bu çerçevede HDP Eş Genel Başkanları Sayın Buldan, Sayın Sancar ve çalışma arkadaşlarıyla hem mevcut ekonomik krizle ilgili konuları değerlendirdik hem kendilerini üzerinde çalıştığımız güçlendirilmiş parlamenter sistemin gelmiş olduğu aşama ile ilgili bilgilendirdik. Bu konularda kendilerinin değerli görüşlerinden de çok istifade ettik. Bu ziyaret nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum. Bu diyalogun süreceğini ifade etmek istiyorum. Katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum.”

HDP son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. (MA)

Editör: TE Bilişim