Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır, Mardin ve Van’da büyükşehir belediyelerine kayyum atamalarının gerilimi devam ediyor. Diyarbakır’da HDP oturma eylemi yaparken, Mardin’de de HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli açıklama yaptı. Van’da ise kayyum ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurdu.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına karşı HDP’li milletvekilleri ve beraberindeki grup Diyarbakır Lise Caddesi’nde oturma eylemi yaptı.

Burada konuşan HDP Milletvekili Leyla Güven, “Türkiye cephesinde destek gelse de bu işin muhatabı biz Kürtleriz. Halkın iradesine el konulmuştur. Kayyum ataması bir darbedir” dedi.

Yapılan basın açıklamasından sonra Dağkapı Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Gruba, polisler TOMA’larla müdahale etti. Müdahale sırasında 5 kişi gözaltına alınındı.

Mardin’de yürüyüşe izin verilmedi

HDP’nin Mardin Karayolları Parkı’nda yapmak HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın da katılacağı yürüyüşe izin verilmedi. Burada konuşan Temelli, “Bu fotoğraf darbe fotoğrafıdır. Hep birlikte bu fotoğrafa karşı demokrasinin sesini yükseltmeye devam edeceğiz. HDP’nin belediye eşbaşkanları Arap halkının, Kürt halkının, Süryani halkının, Mardin’in kadim halklarının temsilcisidir” dedi.

Ayrıca Mardin’in Nusaybin ilçesinde de 17 Ağustos tarihinde gözaltına alınan HDP İlçe Eşbaşkanı Nezir Saraç ile Salih Sarıkaya ve Ayşe Sevlüş emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Belediye meclisi feshedildi

Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından tüm daire başkanları ve müdürler görevden alınırken, çok sayıda belediye çalışanı da gözaltına alındı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın yerine atanan kayyum ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, HDP döneminde göreve getirilen daire başkanlarını görevden aldı. 12 daire başkanı, genel sekreter ve çok sayıda müdürü görevinden alan Bilmez, daha önceki kayyum döneminde görev yapan kişileri atadı.

Bilmez, meclis üyelerine de gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurdu.

Dün ihraç edilen belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin evine baskın yapıldı.

Editör: TE Bilişim