DİYARBAKIR - Görevden alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Necla Tamriş ve Eğil Belediyesi Meclis üyesi Bahar Karakaş Uluğ'un "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandıkları dava duruşmaları görüldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınva yürütülen bir soruşturma kapsamında 5 Nisan 2021 tutuklanan Tamriş ve Uluğ, tutuklu yargılandıkları davanın 16 Haziran'da görülen ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

 Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı görülen davalardan ilki Uluğ’un dosyası oldu. Uluğ, kentte 16-17 Mart tarihlerinde yapılan polis operasyonunda aralarında siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu 24 kadınla gözaltına alınıp tutuklandıdı için yargılandığı duruşmaya Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

 AVUKATI: AYNI SUÇLAMALARLA YARGILANIYOR

 Salonda hazır bulunan avukatı Yusuf Çakas, yaptığı savunmada müvekkilinin ayrı bir soruşturma ile tutuklanmasına gerekçe yapılan katıldığı eylem ve etkinliklerden mevcut dosyadan zaten yargılandığını dile getirdi. Bipolar tanısı olan müvekkilinin bağlı olduğu siyasi partinin kararları doğrultusunda hareket edip, yasadışı hiçbir eyleme katılmadığını vurgulayan Çakas, tutuklama kararının müvekkili ve ailesinin mağduriyetine yol açtığını ifade etti.

Çakas, hakkındaki 2022/16872 soruşturma nolu dosyanın mevcut dava dosyası ile birleştirilmesini istediği müvekkilinin kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle tahliyesini talep etti.

 DOSYALARI BİRLEŞTİRİLDİ

 İddia makamı da mahkemeden Uluğ’un yargılandığı dosyalara dair birleştirme kararı alınmasını ve mütalaa hazırlamak üzerine dosyanın savcılığa gönderilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, birleştirilmesini kabul ettiği karar dosyaların mütalaa hazırlanmak üzere savcılığa gönderilmesini kararlaştırarak bir sonraki duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.

Hemen ardından görevden alınan HDP'lieski Çınar Belediye Eşbaşkanı Necla Tamriş’in yargılandığı dava duruşması görüldü. Tutuksuz yargılanan Tamriş’in katılmadığı duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Duruşmada iddia makamı Tamriş hakkında tamamladığı mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Mütalaada katıldığı basın açıklamaları, dijital materyallar ve gizli tanık beyanlarına dayanılarak Tamriş’in “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmasını istendi.

 Avukat Çelebi, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu. Talebi kabul eden mahkeme, Tamriş hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verip, duruşmayı 8 Haziran tarihine erteledi.  (M.A)

Editör: TE Bilişim