Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) koronavirüsü salgının küresel ekonomiye etkilerine dair hazırladığı "Kötüleşen Kriz ve Yıkıcı Etkileri" adlı raporuna göre, salgını nedeniyle bu yılın ikinci yarısında dünyada çalışma saatlerinin yüzde 6,7’si ortadan kalktı. Bu kayıp 195 milyon tam zamanlı işçinin yaptığı işe karşılık geliyor.

 Rapora göre, küresel iş gücündeki beş kişinin dördünden fazlası kısmı iş yeri kapatmalarının olduğu bölgelerde yaşıyor. Dünya genelinde krizden en çok etkilenen sektörlerin başında ise konut ve gıda hizmetleri, üretim, perakende ile ticari ve idari hizmetler geliyor.

 İşçiler felaketle karşı karşıya

 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, Cenevre'de video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, "Gerek gelişmiş gerek gelişmekte olan ülkelerde işçiler ve işletmeler felaketle karşı karşıya. Hızlı, kararlı ve birlikte hareket etmeliyiz. Doğru ve acil önlemler hayatta kalma ile çöküş arasında fark oluşturabilir" uyarısında bulundu.

 Krizin küresel iş piyasasını daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Ryder, ekonomik faaliyetlerin canlandırılması için dünya genelinde ulusal düzeyde maliyetli vergi ve para politikaları gibi çabalara tanık olduklarını ve bunların son derece önemli olduğunu vurguladı.

 195 milyon tam zamanlı iş kaybı

 Ryder, "kısmi işsizlik", "teknik işsizlik" ve "çalışma saatlerinin azalması" gibi durumları, işçileri işleriyle temas halinde tutma girişimleri olarak sıraladı.

 Ryder, “Bir dizi ülkede şirketlerin kamu desteğinden faydalanmalarının yanı sıra çalışanlarını korumak ve onları çalıştıkları kuruma ve çalışma piyasasına bağlı tutmak için uygun şekilde harekete geçtiklerine tanık olduk” dedi.

 Rapora göre, ikinci çeyrekteki 195 milyon tam zamanlı iş kaybının 125 milyonu Asya Pasifik bölgesinde görüldü. Raporda Çinli firmaların uzun süren kapanmanın ardından yeniden iş başı yapmaya başladıkları kaydedildi.

 ILO'dan 18 Mart'ta yapılan açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 25 milyon kişinin 2020 sonu itibarıyla işini kaybedebileceği bildirilmişti. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim