DİYARBAKIR - İşsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığı ortamında işçiler, emekçiler, 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Diyarbakır’da 1 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da İstasyon Meydanı’nda yapılacak miting için günlerdir hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bu yıl “Birlikte Değiştireceğiz” sloganıyla düzenlenecek 1 Mayıs’ın kitlesel geçmesi bekleniyor. Diyarbakır’da 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını belirten emekçiler, “Hayat çok pahalı olduğu için aldığımız para bir şeye yetmiyor” dediler.

İnşaat işçisi Serkan Tekin, işçilerin emeğinin sömürüldüğünü belirterek, "Hayat çok pahalı olduğu için aldığımız para bir şeye yetmiyor. Günde 8 saat çalışıp ayda 4 bin 500 TL alıyoruz, ama yetmiyor. Zor bela ayakta duruyoruz. Bir pantolon, gömlek 500 TL’den aşağı değil. İşçilere değer verilmesi lazım. Devlet, işçilerin iyi şartlarda çalışmasını sağlamalı. İşçileri kulak ardı etmemeli. Hem ağır işlerde çalışıyorlar hem de aldıkları parayla geçinemiyorlar" dedi.

İşçilerin 1 Mayıs’ta talepleriyle alana geleceğini belirten Tekin, "İşçiler yaşadıkları sorunları anlatmalı. İşçiler biraz nefes alsın. Aldıkları parayla eve rahat ekmek götürebilsinler. İnsanca yaşasınlar. Tek isteğimiz işçilere kulak verilmesi ve hayat şartlarını kolaylaştırmalıdır. İşçilerin sırtından her şey yapılıyor. İşçiler olmazsa hiç bir şey yürümez" diye konuştu.

 25 yıldır emekli olan ancak geçinemediği için seyyar satıcılık yapan Hacı Muhammed Demirel, 1 Mayıs'ta işçilerin ve mağdur insanların haklarını talep edeceklerini söyledi. Demirel,"Emekliyim, hiçbir şey alamıyorum. 4 kişiye bakıyorum. Her şey pahalı olmuş idare edilmiyor. Bir teneke yağ 800 TL olmuş. Hakkımızı hukukumuzu istiyoruz” diye belirtti.

 1 MAYIS'TA ALANLARA

 Seyyar satıcılık yapan Mehmet Gündem de "Bayrama giriyoruz. İş yok, bir şey yok. Her şey torpil olmuş. Kendimize bakamıyoruz. Elektrik parasını zor ödüyorum. Her şey zamlanmış. Her sabah zamla uyanıyoruz. Zenginlere var, fakirler ölmüş. Bu haksızlıklara karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Hakkımızın peşinden gideceğiz. İnsan korkmadan hakkının peşinden gitmeli” ifadelerinden bulundu.

 Zaman zaman inşaatlarda çalıştığını dile getiren Mehmet Tanrıkulu da işçilerin bu ülkede her zaman aç olduklarını hatırlatarak, "İşçilerin cebini düşünmüyor. İşçiler ne yiyor, çocukları ne yiyor, bunları hiç düşünmüyor" dedi. 1 Mayıs'ta taleplerini haykıracaklarını vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti: " Hak ettiğimiz parayı alamıyoruz. İşçi her zaman aç. 10-20 yıl önce evine ekmek götürmeyenler şimdi milyoner olmuşlar. Bugün bir çalışan yılda 12 ay çalışıyor. Ama evine ekmek götüremiyor. Çocuklarını eğitemiyorlar. Sokaklara çıkıp, bağırarak kendi hakkımızı, işçilerin hakkını savunmamız gerekiyor” dedi.

İşçilerin çalışmalarının karşılığını alamadığını belirten Mehmet Demir ise, "Her şey 2-3 kat pahalılaşmış. Bir şey alınmıyor. Halk aç, perişan. Ben 20 yıldır işsizim” diye haykırdı.

Eğitim Sen 1 Mayıs’a çağırdı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Diyarbakır Şubesi önünde bir araya gelen çok sayıda sendika temsilcisi, Diyarbakır’da 1 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek miting için çağrı yaptı. miting için Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde sokak sokak bildiri dağıtan emekçiler, kent halkını 1 Mayıs meydanlarına davet ediyor.(M.A)

Editör: TE Bilişim