Fuat BULUT 

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, İZFAŞ ve TÜRSAB Fuarcılık işbirliği ile Türkiye'nin en büyük uluslararası turizm platformlarından biri olan Travel Turkey İzmir Uluslararası Turizm Ticaret ve Fuar Kongresi (TTI), 16'ncı kez kapılarını turizm dünyasına açtı. Diyarbakır, iki farklı temsiliyetle fuarda yerini alırken, en çok ilgi meclis üyeleri, STK temsilcileri, tur acenteleri ve otel işletmecileri İzmir’e çıkarma yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) standına gösterildi.

VALİLİK, DTSO’YU DAVET ETMEDi

Diyarbakır Valiliği, hazırlığı aylar öncesinden yapılan Travel Turkey İzmir Uluslararası Turizm Ticaret ve Fuar Kongresi için Eğil, Çermik, Ergani, Yenişehir, Sur, Kayapınar, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, TÜRSAB ve Diyarbakır Otelciler Derneği’ni (DOTED) paydaş yaparken, kentin en önemli STK’larından biri olan DTSO’yu pas geçti.

Gazetemize konuşan Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi,  konuyla ilgili programın Valilik makamı tarafından yapıldığını ifade ederken, “İki farklı temsiliyet olması da iyi. Diyarbakır’ı daha güçlü tanıtmış olacağız” dedi. 

Çiftçi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesi. Ve her geçen gün yıldızı parlayan bir ilimiz. Bu yıl sena sonu itibariyle bir milyon 200 bin turisti yatılı ağırlayan bir şehir konumunda olacağız. 3 milyon günü birlik turistle tarihinin rekoruna doğru gidiyoruz inşallah. Her geçen gün Diyarbakır kültürüyle, sanatıyla, tarihiyle, şehirciliğiyle, mimarisiyle ve tarihi değerleriyle dünyada tanınıyor ve uğraması gereken bir kent oluyor.

Oteller ve turizm bazında burada yapacağımız buluşlarla Diyarbakır’ı daha çok ziyaret edilen, daha çok, rağbet edilen bir kent haline gelmesi ve turizm payının artırılması noktasında önemli bağlantılar olacağına  inanıyorum. İnşallah bunu da sağlayacağız.

İzmir’deki Diyarbakırlı hemşerilerimizi ve İzmir’deki vatandaşları Diyarbakır Valiliği’nin ve DTSO’nun standına bekliyor ve kentin değerlerini Dünyaya tanıtmalarını istiyorum. Diyarbakır için inşallah hayırlı bir fuar olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

DTSO İZMİR’E ÇIKARMA YAPTI

DTSO ise tüm meclis üyeleri, STK başkanları, tur acenteleri ve otel işletmeleri ile İzmir’e adeta çıkarma yaptı. Açılan stantta sahne alan erbane grubu ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görürken, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Türk Patent Enstitüsü’nce “Coğrafi Ürün” olan tescil ettikleri 48 üründen biri olan Diyarbakır Burma Kadayıfı’nı vatandaşlara elleriyle ikram etti. Stantlarda ayrıca örüklü peynir, cevizli sucuk ve dibek kahvesi ikramları yapıldı. DTSO’yu ziyaret edenler arasında fuara ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de vardı. DTSO Başkanı Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Soyer, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra stanttan ayrıldı.

MEHMET KAYA: AMACIMIZ KENTİN GERÇEK YÜZÜNÜ TANITMAKTIR

Gazetemize konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 16. Uluslararası Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nın turizm açısından çok önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çekerek, “Diyarbakır’ın gastronomisi, tarihi, kültürü, dilinin tanıtılması önemli. Bölgemizin özelliklerini, farklılıklarını burada tanıtıp ilgiyi Diyarbakır’a çekmek istiyoruz. Açtığımız stantta ürünlerimizin tadımıyla ilgili sunumlar yapıyoruz. Kentin tarihi ve kültürel yerlerimizi tanıtıyoruz. Amacımız gerçek anlamda kentimizin gerçek yüzünü tanıtmaktır. Çünkü Diyarbakır sıradan bir kent değil. 12 bin yıl boyunca bu kültürü yaşatmış bir kentten söz ediyoruz. Her kültürümüz değerli ve önemli. Bunları sahiplendiğimiz için tüm bileşenlerimiz, otellerimiz, acentelerimiz ile birlikte buraya geldik. İnanıyorum ki Diyarbakır, tanıtım anlamında bu fuarın önemli bir gözdesi olacaktır. Açtığımız bu standın renkliliği birçok insanın Diyarbakır ile temasını sağlayacaktır” dedi.

Yüzlerce kurum ve kuruluşun katılım gösterdiği fuar, 10 Aralık Cumartesi gününe dek ziyaretçilere açık kalacak.

Editör: TE Bilişim