HABER MERKEZİ

Diyarbakır’daki kadın örgütleriTaliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da yaşananlara dair yazılı açıklama yaptı.

Afganistan’daki kadınların temel insan haklarına erişimi konusunda derin endişe duyduklarını dile getiren kadın örgütleri, “Taliban’ın Afganistan’da neredeyse tüm kentlerde kontrolü ele geçirmesiyle birlikte Afganistan’da kadın mücadelesiyle son 20 yılda kazanılan haklar teker teker kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Kadınlar, Taliban'ın mutlak şeriat yasaları esas almasından dolayı günlük hayatın her alanında acımasız cezaların tehdidi altındadır. Basın ve sosyal medya yoluyla Aktivistler, siyasetçiler tarafından yapılan çağrılar bu vahim durumu gözler önüne sermektedir” dedi.

 ‘SUÇUN MAĞDURU’

 Suriye’de yaşanan savaşın örnek gösterildiği açıklamada, “Kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar ayrımcılığa maruz kalmakta, kaçırılma, cinsel istismar, fuhuşa zorlanma veya işkence gibi birçok suçun mağduru olmaktadır. Başta yaşam hakkı gibi temel haklar olmak üzere sosyal haklar olarak tanımladığımız gösteri ve yürüyüş hakkı, eğitim hakkı, siyasi hayata katılım hakkı ve çalışma hakkı gibi haklar savaş ve despotik bir ortamda her geçen gün ortadan kaldırılacaktır. Yine savaş sebebiyle göçmek zorunda bırakılan, farklı ülkelerde mülteci statüsünde bulunan birçok insan ırkçı ayrımcı saldıranlara maruz kalmaktadır” ifadeleri yer aldı.

 SAĞDUYU ÇAĞRISI

 Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Toplumu bu konuda daha sağduyulu olmaya çağırıyor, muhatapların mülteciler değil kamu otoriteleri olduğunu buradan tekrardan belirtmek istiyoruz. Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı olarak Ulusal ve Uluslararası toplumu Afgan kadınları ve çocuklarını Taliban yönetimi ile yalnız bırakmamaya çağırıyoruz. Metnimizi Afganlı kadınların sözleriyle bitirerek diyoruz ki; ‘ne taşlanmak ne ağaçlara asılmak ne gözyaşı ne utanç bizi yıldıracak. Daha iyi ve farklı bir dünyayı biz kuracağız.”

 KADIN ÖRGÜTLERİ

Açıklama yapan kadın örgütlerinin isimleri şu şekilde: Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, Diyarbakır Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, ÖHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, SHU-DER Diyarbakır Şubesi, TMMOB Amed İKK Kadın, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, SES Diyarbakır Şubesi, KESK Amed Kadın Meclisi, Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAH-DER), DERMEZ.

Editör: TE Bilişim