Rapor sürecinde kadının beyanı esas alınarak, detaylı görüşmeler yapıldığı belirtilerek, yapılan başvurularda öncelikli talebin psikolojik destek olarak belirlendiği kaydedildi. Raporda, konuya dair “Psikolojik desteğe kadınlar tarafından öncelikli olarak ihtiyaç duyulması hem şiddetin tanımlanması hem de şiddet döngüsünden çıkabilmek için gerekli psikolojik iyiliği sağlama isteğiydi” değerlendirilmesi yapıldı.

Hukuki destek için merkeze başvuran kadınların ise öncelikli olarak 6284 Sayılı Kanun’dan doğan koruma tedbirlerinden faydalanmayı talep ettikleri kaydedilen raporda, “Boşanma davası açmak isteyen kadınların da öncelikli talebinin koruma tedbiri olduğu, gerekli koruma sağlanmaksızın boşanma davası açmak istemedikleri görüldü. Nitekim hukuki destek taleplerinde kadınların adalete erişimlerinin oldukça zor olduğu görüldü; kadınlar kamu kurumlarından gerekli bilgi ve desteği alamadıklarını ifade etti” denildi.

EKONOMİK DESTEK BAŞVURULARI

Ekonomik destek için başvuru yapan kadınların ise çoğunlukla geliri olmayan ve kamu kurumlarının maddi destek hizmetlerinden faydalanamamış kadınlar olduğuna yer verilen raporda, özellikle 6284 Sayılı Kanun kapsamında il ve ilçe mülki amirliklerine yaptıkları başvurulardan hızlı cevap alamadıkları, ekonomik destek sağlanmadığı takdirde şiddete maruz kaldıkları evden ayrılma konusunda zorluk yaşadıkları, verilen ekonomik desteğin günümüz koşullarına göre düşük olduğu aktarıldığı belirtildi.

6 aylık sürede kadınların en az talebinin sığınak olduğu belirtilen raporda, kalacak yeri olmayan kadınlar için kamu kurumları tarafından sağlanan sığınak hizmetlerinin yetersiz ve koşullarının kötü olduğuna ilişkin genel bir kanaat tespit edildiğine yer verildi. Raporda, konuyla ilgili şunlar yer aldı:  “Kadınlar, ŞÖNİM tarafından sağlanan sığınak hizmetlerine ilişkin prosedür hakkında ve sığınaklara çocukların kabulü konusunda bilgi sahibi olmadıkları, bu nedenle sığınaklara başvurmakta çekince yaşadıklarını ifade etti.”

Rapora göre, merkeze başvuran kadınların yüzde 47,6’si psikolojik, yüzde 23,8’i hukuki, yüzde 4,8’i sosyal, yüzde 14,3’ü sığınak ve yüze 9,5’i de ekonomik destek talebinde bulundu. (M.A)

Editör: TE Bilişim