DİYARBAKIR - 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerinin bu yılki merkezi yine Diyarbakır olacak. Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı tarafından bir süre önce startı verilen etkinlikler, 15 Mayıs'ta Bağlar ilçesindeki NCity AVM önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yapılacak yürüyüşle son bulacak. Diyarbakır'da yaşayan kadınlar, dil bayramına dair değerlendirmelerde bulundu.

Sur’da yaşayan Emine Altan (70), "Herkes evinde Kürtçe konuşsun. Herkes Kürtçeye yüklenmeli. Elimizden geldiği kadar Kürtçe konuşacağız ve kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Asla çocuklarımızın asimile edilmesine izin vermeyeceğiz. Bütün anneler, çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı" çağrısı yaptı.

5 çocuğu olan Songül Kaya (43), "Evlerimizde Kürtçe konuşuyoruz. Her yerde elimizden geldiğince dilimizi savunacağız ve konuşacağız. Bütün aileler de evlerinde Kürtçe konuşmalı. Dilimizin kaybolmasını istemiyoruz” diye belirtti.

Hiç Türkçe bilmediğini aktaran Metiha Fidan (60), yaşamının bir bütün Kürtçe olduğunu ifade etti. Fidan, "Yalnızca anadilimi biliyorum. Her zaman da çocuklarım ve torunlarımla Kürtçe konuşuyorum. Bir tek Kürtçe televizyon kanalları izliyorum. Orada çıkan dağlar, koyunlar, tepeler çok hoşuma gidiyor. Kürdüz, dilimizin ve kültürümüzün kaybolmasını istemiyoruz. Dilimiz Kürtçeyse Kürtçe konuşmalıyız. Herkes Kürtçe konuşsun, dilimiz kaybolmasın, bütün çocuklar da bizim gibi Kürtçe öğrensin" diye seslendi.

Evinde 4 çocuğuyla sadece anadilinde konuştuğunu söyleyen Çiçek Oruç (33) da, "Köyde büyüdüm, okul okumadım. Sadece Kürtçe biliyorum ve kendi dilimi tercih ediyorum. Herkes de öncelikle kendi dilini tercih etmeli. Kadınlar olarak dilimizin kaybolmasına asla izin vermeyeceğiz. Çocuklarımız okula gidiyor Türkçe konuşuyorlar ama evde onlarla Kürtçe konuşuyorum. Her aile böyle yapmalı, ne kadar okullarda, kurumlarda Türkçe konuşulsa da evlerimizde Kürtçe konuşmalıyız" dedi.

 5 çocuğu olan Medine (38) ise, şöyle dedi: "Çocuklarımızla Kürtçe konuşuyoruz. Çünkü çocuklarımızın dilini unutmasını istemiyoruz. Eğer dil unutulursa insanın aslı da yok olur. Ben ve eşim her zaman evde Kürtçe konuşuyoruz. Çünkü Kürtçe bizim anadilimiz ve unutulmasını istemiyoruz. Herkes evinde Kürtçe konuşmalı." (M.A)

Editör: TE Bilişim