DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümü dolayısıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Keçi Burcu önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ile milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, Dersim Dağ ve Nuran İmir katıldı.

HDP’li kadınlar, 2021 yılının ilk 4 ayında erkek şiddeti sonucu öldürülen 106 kadının isimlerinin yer aldığı pankartı Diyarbakır Surlarına astı. Daha sonra yapılan açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, pandemi nedeniyle getirilen tam kapanma kısıtlamasında kadına yönelik şiddetin arttığını belirterek, “Bütün çağrılarımıza rağmen kadınlar korunmuyor, korunmak istenmiyor” dedi.

 İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinen Başaran, “Biz HDP Kadın Meclisi olarak, Diyarbakır’da bir hakikate dikkat çekmek istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı; pankartta isimleri geçen 106 arkadaşımız yaşıyor olacaktı, bugün tacize maruz kalan çocuklar korunacaktı, erkekler cezaevlerinden kadınları arayıp tehdit etmek cesareti göstermeyecekti, erkekler erkek yargının kendilerini aklayacaklarını düşünerek bu kadar pervazsızca kadına bu kadar şiddet uygulamıyor olacaktı, 23 defa koruma kararı alınan kadın arkadaşımız katledilmiyor olacaktı, kadınlar her gün toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle karşı karşıya kalmayacaktır. İstanbul Sözleşmesi feshedilmedi, uygulamadadır. İmza çekiyorum denilince bitmiyor. Kadınlar son sözünü söylemedi. Biz bitmedi demeden bitmez” diye konuştu.

 Başaran, İstanbul Sözleşmesi için sosyal medya platformlarında yürüttükleri kampanyaya katılım çağrısında bulunarak, “Bugün sahiplenme, yaşamı koruma günüdür. Kadınlar bu ülkeyi yaşanabilir bir hale getirecektir” ifadelerini kullandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim