Kadına yönelik şiddetin kurbanlarının hayat hikayeleri dinlendiğinde şiddetin aileleri nasıl harap ettiği de yakından görülüyor.

Mutlu Kaya da kadına yönelik şiddetin kurbanlarından biri.

Kaya, hem Kürtçe hem de Türkçe okuduğu şarkılarla tanınan genç bir şarkıcıyken eski erkek arkadaşının düzenlediği silahlı saldırıda ağır yaralandı. Genç kız o saldırıdan beri 7 yıldır yürüyemiyor, kendi başına hayatını devam ettiremiyor.

Mutlu Kaya'nın ablası Dilek Kaya da şiddetin kurbanı oldu. İki kız kardeşin avukatı Müzeyyen Boylu da Diyarbakır’da eşi tarafından öldürüldü. Kaya kız kardeşlerin hikayesi, kadınlara yönelik şiddetin dramatik  zinciri olarak öne çıkıyor.

20 yaşındaki Mutlu Kaya, bir ses yarışmasında birinci olduktan sonra erkek arkadaşının saldırısına uğradı. Vücuduna isabet eden dört kurşundan biri hâlâ kafa tasında duruyor.

Saldırıdan sonra aylarca hastanelerde tedavi gördü, müzik hayatı sona erdi. Çünkü artık başka birinin yardımı olmadan adım atamaz hale gelmişti. Halen de annesi ya da ablasının yardımı olmadan hareket edemiyor.

Genç kız, saldırıdan sonra el ve ayaklarının tutmadığını belirterek, “Yedi yıldır bu odadayım. Bazen bu oda gözümün önünde küçülüp kafes kadar oluyor. Bir kuş kafesi gibi. Ama şunu da biliyorum; hayatta kalmak zorundayım.”

Mutlu Kaya'nın ardından avukatı Müzeyyen Boylu eşinin saldırısında hayatını kaybetti. Bu cinayetin ardından da ablası Dilek Kaya bir erkek tarafından öldürüldü.

Kendisini vuran kişinin serbest bırakılmasına tepki gösteren Mutlu Kaya, "7 yıl sonra saldırgan cezaevinden çıktı. Türkiye'de adalet yok. Ve bence bu adalet sarayları kapatılmalıdır. Hayatımı mahveden ve her şeyimi benden alan o vahşi özgür. Ama ben bu odadan çıkamıyorum. Kendimi kafese kapatılmış bir kuş gibi hissediyorum” dedi.

Mutlu ve Dilek Kaya’nın annesi de, “Benim çektiklerimi hiçbir anne çekmesin. Bu anlatılabilecek bir şey değil. Benim için hayat durdu” diye konuştu.

Mutlu'nun ablası Songül Kaya, saldırılardan sonra, “Kadına Yönelik Şiddete Son Platformu”na üye oldu. Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için bir klip hazırladı ve bu klipte öldürülen her kadını temsil eden bir

Rûdaw'a konuşan Songül Kaya, "Özellikle kadına şiddeti anlatan bir klip çektik. İçeriğinde öldürülen kadınlarımızın aksesuarları kullanıldı. Kız kardeşimin aksesuarları da dahil. Bu bizim için çok önemli. Onların acısı bizim acımız, bizim acımız onların acısıdır. Kadınlar aynı zamanda birbirlerinin kahramanıdır” dedi.

Mutlu Kaya’nın yeniden ayağa kalkabilmesi için fizik tedavi görmesi gerekiyor. Bunun için de paraya ihtiyacı vardır. Eğer bir hayırsever tedavi masraflarını üstlenirse Mutlu Kaya iki yıllık fizik tedavi ile yeniden ayağa kalkıp yürüyebilir.

Editör: TE Bilişim