Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli canlılardır. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan keneler, hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler. Keneler böylelikle hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

Kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları var. En fazla nisan ve eylül ayları arasındaki dönemde görülürler.

Birçok vakada kene ısırığı zararsız olsa da, ısırığa karşı alerjik tepkime durumunda veya evcil hayvanlar ile insanlara geçirebilecekleri hastalıklar nedeniyle, kene ısırığı aslında tehlikelidir.

Kenelerin bulunabileceği yerlerde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir.

Yapılması gerekenler

Vücudunuzda veya sokakta yaşayan/birlikte yaşadığınız hayvanlarda kene bulduğunuzda yapmanız gereken en önemli şey, ilk olarak keneden kurtulmaktır.

Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalı ve kenenin ısırdığı yer alkolle temizlenmeli.

Hastalıkların belirtileri

Kene tarafından ısırılan hemen herkes doktora başvurmalıdır çünkü kenelerden insan konaklarına geçen hastalıklar ciddi ve ağır sorunlara yol açabilir. Ayrıca bilinçsizce yapılan zorlamalarla virüsün vücuda yayılması kolaylaşlaşır.

Kene ısırıklarından kaynaklanan hastalıklar genellikle kene ısırmasından sonraki birkaç gün ile birkaç hafta içinde gelişir ve çeşitli semptomlara neden olabilir.

Kene ısırıklarından kaynaklanan hastalıkların potansiyel belirtileri arasında:

*Isırık alanında kırmızı bir nokta veya döküntü,

*Ateş,

*Baş ağrısı,

*Boyun sertliği,

*Bütün vücutta döküntü,

*Halsizlik

*Kas veya eklem ağrıları,

*Mide bulantısı,

*Şişmiş lenf düğümleri,

*Titreme ve havale nöbetleri sayılabilir.

*Bir belirti olmasa bile, kene ısırmasından sonra mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmak önemlidir. (BİANET)

Editör: TE Bilişim