Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği Tarafından Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Diyarbakır Tanıtım Günleri adı altında tanıtılan yemeklerden ilki kent mutfağında farklı bir yeri olan endemik bitki Kenger oldu. Tarihi Zerzevan konağında düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, “1000-2000 yılık medeniyetimiz, dilimiz, kültürümüz, gastronomimiz var ama bir türlü bunu gün yüzüne çıkarmayı beceremiyorduk. Bu tanıtımın kentin turizmine gastronomisine büyük katkısı olacaktır” dedi.

Diyarbakır’ın yüksek dağ eteklerinde, özellikle Karacadağ bölgesinde doğal olarak yetişen kenger bitkisi, Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği Tarafından düzenlenen etkinlikle ile görücüye çıkarıldı. Tarihi Zerzevan Konağında düzenlenen Diyarbakır Tanıtım Günleri etkinliğinde sadece Diyarbakır’da yetiştirilip toplanan bitki kenger ile yapılan birbirinden farklı yemek ve tatlılar tanıtıldı. Etkinlikte yapılan 15 çeşit kenger yemeği jürinin beğenisine sunuldu.

“Gastroİnovasyon merkezi kuruyoruz”

Etkinlikte konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Hep ifade ettiğimiz bir cümle var bir petrolün üstünde oturuyoruz. Hidrokarbonlu petrollerin ömrü 50-60 yıl ama bizim petrolümüz 1000 yıllık, 2000 yılık, medeniyetimiz, dilimiz,kültürümüz, gastronomimiz var ama bir türlü bunu gün yüzüne çıkarmayı beceremiyorduk. Bugün önemli kurumların önemli çalışmaları var ama şunu net ifade edelimki bizim çalışmalarımızın sonucu bu ürünlerin ticarileşmesinekânlarda tadılabilir satılabilir hale gelmesidir. Bunu başaramadığımız sürece sadece kataloglar çıkararak ve yayınlar yaparak tanıtacağız. Ama bunu bir pazar haline getiremeyeceğiz. O yüzden derneğin çalışması çok önemli. İlimizin endemik bitkisi kenger tarladan mutfağa getiriliyor. Bizim bildiğimiz şekliyle birkaç çeşidi var. Bugün biraz daha ileri gitmişler Kengeri modern mutfağa çevirmişler. Kengerin tatlısını bin bir çeşidini yapmışlar. Bu tanıtımın kentin turizmine gastronomisine büyük katkısı olacaktır. Bizde buna destek olarak Gastroİnovasyon merkezi kuruyoruz. Bu merkezle bu tür çalışmalara her türlü hizmeti vereceğiz” dedi.

“Unutulmuş yemeklerini gün yüzüne çıkaracağız”

Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği olarak unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını belirten Dernek Başkanı Ekin Ensarioğlu ise “Kendine has yöresel yemekleri bulunan Diyarbakır mutfağının tanıtımını bundan böyle Diyarbakır Hevsel Mutfağı Araştırma ve Tanıtma Derneği olarak biz Diyarbakırlı iş kadınları üstlenmiş bulunmaktayız. Diyarbakır’ın unutulmuş yemeklerini gün yüzüne çıkarıp damaklarınıza sunmak ve yurt içine yurt dışına dünyaya tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.

Etkinliğe katılan katılımcı ve yemek isimleri:

1-Kenger çorbası / Özgür Reşitoğlu

2- Doğu / Mehir

3- Aliye Ansin / Meftüne

4- Yunus Akbulut / Borani

5- Bircan Şeker / Borani

6- Fatma Gökçe / Borani

7- Elif Akyıl / Kengerli Yumurta

8- Leyla Ağeya / Kremal Kenger

9- Halide Akyıl / Bulgurlu Kenger

10- Hatıce Akyıl / Turşu

11- Hícran Akkuş / Kengermeze

12-  Emine İşler / Kelle Kenger

13- Feyzan Eyüpoglu  / Zilopi ( TORAKLI KENGER )

14- Safiye Ayla Polat / Kenger Salata

Etkinlikte ilk üçe giren yiyecekler:

Birinci: Kenger turşusu

İkinci: Zeytinyağlı kenger ve meftune

Üçüncü: Kenger çorbası ve kremalı kenger

Editör: TE Bilişim