Karacadağ bölgesindeki Koçerler, havaların ısınmasıyla birlikte yüksek ve serin yerlere yolculuğu başladı. Koçerler sonbahar ayının ardından sıcak olan Viranşehir, Ceylanpınar ve Harran gibi yerlere dönüyor. Viranşehir'de kış mevsimini tamamlayan koçerler, çadırları ve hayvanlarıyla birlikte daha yüksek ve serin olan Bingöl'ün Solhan ilçesi meralarına doğru yolculuğa başladı.

Karacadağlı Koçerler, şimdilerde Harran yolu etrafındaki otlakta konaklıyor. Hamdullah Olgun adlı koçer, kış aylarında sıcaklıktan kaynaklı Viranşehir'e hayvanlarını getirdiklerini, bahar aylarının gelmesiyle birlikte hayvanlarını Karacadağ'a götürdüklerini, 1 buçuk ay Karacadağ'da kaldıktan sonra Bingöl'ün Solhan ilçesindeki yaylalara gideceklerini söyledi.

"Koçerlik zorlaşıyor. Hayvanlara yem alamıyoruz. Eskiden tonu 500 TL olan beyaz samanı şimdi bin TL'ye alıyoruz" diyen Olgun, büyük zahmetlerle hayvancılık yaptıklarını dile getirdi. Gittikleri yerlerdeki yaylalar için ise arazi kiraladıklarını ve kiraların yüksek olduğunu söyleyen Olgun, "Geçen sene çobanlara verdiğimiz maaş 5 bin TL iken, şimdi 10 bin TL veriyoruz. Yem fiyatları yükseldi. Bu gidişle perişan olacağız. Geçen sene 60 bin TL'ye kiraladığımız mezrayı bu sene 100 bin TL'ye kiralıyoruz" dedi.

 HAYVANLARINI SATIYORLAR

 Halil Olgun, koçerliğin yüz yıllardır gelenek halinde aileleri tarafından sürdürüldüğünü ifade etti. Kışın Viranşehir ve Ceylanpınar alanında kaldıklarını, şimdilerde ise Karacadağ ve sonrasında Bingöl'e gitmek için yolculuğa başladıklarını söyledi. Bu sene Bingöl'de kiraladıkları yaylalara 40 bin TL fazla ücret vereceklerini belirten Olgun, saman fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanlara yem alamadıklarını kaydetti. Etraflarındaki koçerlerin hayvanlarını satmaya başladıklarını vurgulayan Olgun, kendilerinin tüm hayvanları satsa dahi borçlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti. Olgun, "Bu mesleği artık mecburiyetten yapıyoruz. Ana baba mesleğimizdir diye sürdürüyoruz" diye konuştu.

Eskiden yaylaların ücretsiz olduğunu, fakat şimdilerde yaylaların da ticarete döndüğünü sözlerine ekleyen Olgun, şöyle devam etti: "Sıfıra sıfır elde var sıfır. Yaşadığımız rezillik bize kalıyor. Eski tadı koçerlikten almıyoruz. Koçerlik biterse şimdiden yaşanan et sıkıntısı, hayvansal ürün sıkıntısı daha fazla artar. Devlet bir yardımda bulunmazsa, hayvancılık ölecek." Koçerliğe devam edebilmeleri için yem fiyatlarının düşmesi gerektiğini dile getiren Olgun, "Yer kalmadı. Hayvanları tutacağımız alanlarda artık yok. Her yer kentleşiyor. Koçerliğin tek güzel yanı 2 aylık yaz sıcağında yaylaların güzelliğidir. Serin hava ve soğuk sular var. O iki ayda bütün yorgunluğumuzu atıyoruz" diye belirtti. (M.A)

Editör: TE Bilişim