Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 pandemisine karşı tedbirler yoğunlaştırılıyor. Yeterli ve hızlı tedbir almayan ülkeler yoğun eleştiri alırken, felaket senaryoları karşısında sağlık sistemlerinin yetersiz olduğu yönünde analizler var.

Dünya genelinde ölü sayısı 7 bini geçti

Koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde doğrulanmış ölü sayısı 7 bini geçti. AFP'nin hesaplarına göre vaka sayısı da 169 bin 710 oldu. 3 bin 213 ölüm ile en fazla etkilenen ülke Çin olarak kalırken, bu ülkeyi 2 bini aşan ölümle İtalya, 850'yi aşkın ölümle İran ve 300'e yakın ölümle İspanya takip ediyor.

WHO: Çağımızın küresel sağlık krizi

Dünyanın geri kalanındaki vakalar ve ölü sayıları Çin’i aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “çağımızın büyük küresel sağlık krizi” tanımını yaptı. WHO, tüm ülkeler her şüpheli vaka için bir test yapmaya çağırdı. Mevcut durumda Fransa’nın da aralarında olduğu çok sayıda ülke sadece ağır vakaları test ediyor.

Avrupa Komisyonu: Schengen sahasını kapatalım

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği dışındakilerin içeri girmesini engellemek için 30 günlük yasak getirilmesini önerdi. Leyen, “Ne kadar az yer değiştirme olursa, virüsü daha iyi engelleyebiliriz. Bu nedenle devlet ve hükümet başkanlarına AB’ye doğru zorunlu olmayan seyahatleri geçici olarak kısıtlamayı öneriyoruz” dedi.

Almanya: Evlerinizde kalın, tatilleri iptal edin

Almanya, komşusu Fransa örneğini takip ederek gerekli olmayan tüm mağazaları kapatma ve ibadet yerlerindeki tüm toplanmaları yasaklama talimatı verdi. Gıda dükkanları ve eczaneler hariç tüm işyerlerinin kapatılması gerektiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de halktan evlerinde kalmalarını ve yakın temastan uzak durmalarını istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir açıklama yaparak Almanları ülke içinde ve yurtdışına yönelik tatil planlarından vazgeçmeye çağırdı. Almanya'da son 24 saat içerisine bini aşkın yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 6 bin 12'ye yükseldi. Şimdiye kadar bu ülkede 16 ölü var.

Ermenistan acil durum ilan etti

Ermenistan, tüm ülke genelinde acil durum ilan ederken, 20’yi aşan tüm toplanma biçimleri yasaklandı.

İtalya karantinada: Ölü sayısı 2 bini geçti

Çin’den sonra en fazla etkilenen ülke olan İtalya’da karantina devam ederken, ölü sayısı 2 bin sınırını aştı. Son 24 saat içerisinde 349 kişinin öldüğü açıklandı. Toplam ölü sayısı 2 bin 158'e çıktı. Virüsün bulaştığı insanların sayısında da bir yavaşlama yok. Yetkililer 3 bin 200 yeni vaka tespit ettiklerini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkeyi içerden ve dışarıdan izoleye alma kararı alırken, belirtilen kurallara uymayanlara yaptırım uygulanacağını duyurdu. Macron ayrıca, elektrik, su, gaz, vergi ve kiraların da askıya alındığını açıkladı.

İngiliz hükümeti: Yakın temastan kaçının

İngiliz hükümeti tüm vatandaşları yakın temas ve zorunlu olmayan yer değiştirmelerden kaçınmaya çağırdı. Hükümet, “Herksin zorunlu olmayan sosyal temaslara son vermesi ve zorunlu olmayan yer değiştirmeleri durdurmasının zamanı geldi” dedi.

İran dini yerleri kapattı

İran rejimi de dört önemli kutsal dini mekanı kapatma kararı aldı. Bunlar arasında Şiilerin kutsal kenti Meşed’deki dini mabet de var. Ülkede resmi açıklamalara göre 853 kişi hayatını kaybetti.

New Jercey’de sokağa çıkma yasağı

ABD’nin New Jersey eyaletinde tüm ticari yerler ve zorunlu olmayan hallerde dışarı çıkmak yasaklandı. ABD’de koronavirüse karşı ilk kez bu düzeyde bir tedbir alınıyor. Ülke genelinde resmi açıklamalara göre vaka sayısı 3 bin 800’e ulaşırken, 93’ü öldü. Ayrıca ABD’de koronavirüsüne karşı geliştirilen aşı 43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller’e uygulandı. Haller, “Herke kendisini çaresiz hissediyor. Bu benim için çocuklarım ve diğer insanlar için iyi bir şey yapabilmem adına kolay kolay ele geçirilemeyecek bir fırsat” ifadelerini kullandı.

İspanya kara sınırlarını kapattı

Karantinada olan diğer bir ülke İspanya, kara sınırlarını kapattı. İspanya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 297'ye yükseldi.

İsviçre’de olağanüstü hal

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında acil olarak yeniden bir araya gelen İsviçre Federal Konsey yetkilileri, 19 Nisan’a kadar geçerli olmak üzere ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Alınan kararlar kapsamında ülke genelinde temel ihtiyaç ürünü satan mağazalar ve eczaneler dışındaki tüm restoranlar, barlar ve iş merkezleri 19 Nisan’a kadar kapatıldı. Almanya, Fransa, Avusturya ve İtalya sınır kapılarında yüksek güvenlik önlemleri alındığını da duyurulan açıklamada, bütün kanton yönetimlerine alınan kararları hayata geçirme çağrısı yaptı. Ülkede resmi verilere göre 2 bin 200 vaka ve 15 ölü var.

Hindistan tüm müze ve tarihi yapıları kapattı

Hindistan koronavirüsle mücadele kapsamında tüm müze ve tarihi yapılarını kamuya kapattı. Bunlar arasında Tac Mahal da var. Turizm Bakanı Prahlad Patel, kapatma kararının 31 Mart'a kadar geçerli olacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim