ABD’de yapılan bir araştırma, dünya çapında korku yaratan yeni tür korona virüsünün havada ve yüzeylerde ne kadar süre kalabildiğini inceledi. Buna göre, virüs havada birkaç saat, bazı yüzeylerde ise iki ila üç güne kadar kalabiliyor.

ÖKSÜRÜK SENARYOSU TAKLİT EDİLDİ

Amerikan hükümetine bağlı Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü’nde yapılan araştırmada, yeni virüsün örnekleri bir fısfıs aracılığıyla havaya püskürtüldü. Araştırmacılar bu yolla, enfekte bir kişinin öksürmesi veya virüsün bir şekilde havada bulunması halinde ne yaşanacağını incelemeye çalıştı.

Testler, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Montana’daki laboratuvarında, Amerikan hükümetinin finansmanıyla, kurumun kendi çalışanlarının yanı sıra Princeton ve UCLA üniversitelerinden bilim insanlarınca yapıldı.

HANGİ YÜZEYDE NE KADAR KALIYOR?

Araştırma sonucunda, virüsün havada ve bazı yüzeylerde ne kadar süre kalabildiği şöyle ölçüldü:

Virüs havada üç saate kadar kalabiliyor;

Bakır bir yüzeyde dört saat durabiliyor;

Karton üzerinde 24 saate kadar kalıyor;

Plastik ve paslanmaz çelikte iki ila üç güne kadar kalabiliyor.

‘HAVADAN BULAŞMAYI KANITLAMIYOR’

Araştırmacılar, bu sonuçların korona virüsünün havadan bulaştığı yönünde bir kanaate varmadığının, bu yönde bir kanıt bulunmadığının da altını çizdi. Araştırma ekibinin başkanı Neeltje van Doremalen, “Hiçbir şekilde hava yoluyla bulaşma olduğunu söylemiyoruz” dese de, bu durumun teorik olarak mümkün olduğunun da altını çizdi.

Georgetown Üniversitesi’nden mikrobiyoloji profesörü Julie Fischer ise araştırma için “İnsanların merak ettiği soruları yanıtlayan sağlam bir çalışma” yorumu yaptı. Fischer, AP ajansına demecinde “Yapmamız gereken şey ellerimizi yıkamak, enfekte olan kişilerin virüsü yüzeylere bulaştırabileceğinin farkında olmak” dedi.

Editör: TE Bilişim