DİYARBAKIR - Almanya'daki Essen Üniversite Hastanesi'nden bilim insanları, meyan kökündeki glisirizik asidin Kovid-19'u baskılayabildiğini tespit etti. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de özellikle satılan ava suse meyan kökü şerbeti, halkın ilgi gösterdiği bir içecek.

BioRxiv kütüphanesinde yayınlanan çalışmaya göre, Essen Üniversite Hastanesi'nden bilim insanları, laboratuvar çalışmaları için meyan kökünün 8 mg/ml konsantrasyonundaki ekstresini hazırladı.

Ardından farklı dozlarda (0.002 ilâ 4 mg/ml) hazırlanan ekstre, 100 adet yüzde 50 oranda enfeksiyonlu koronavirüs dozlarına eklendi ve bir saat boyunca 37 derecede inkübe edildi. Aynısı, Vero E6 özel birleşik hücreler üzerinde tekrarlandı.

Meyan kökü ekstresinin 0.5-1 mg/ml'lik konsantrasyonu yok edici bir etki sergiledi. Bu rakam, meyan çayındaki konsantrasyondan daha az. Bilim insanları, içeceğin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde etkili olabileceğine inanıyor.

Daha önce antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahip glisirizik asidin antiviral özellikleri, herpessimpleks ve diğer bazı virüsler üzerinde kanıtlanmıştı.

Meyan kökü ve glisirizik asidin koronavirüs üzerindeki etkisinin daha ayrıntılı araştırılması gerektiğini kaydeden bilim insanları, bu maddenin güvenli olduğunun altını çizdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de özellikle satılan ava suse meyan kökü şerbeti, halkın ilgi gösterdiği bir içecek.

Her yaştan Diyarbakırlı ava suse tüketir

Her yaştaki Diyarbakırlının severek tükettiği bir içecek türüdür meyan şerbeti, Diyarbakır’dan sonra Adana’da yaygın olan içecekler arasında yer aldığı bilinmekte. Birçok derde ve hastalığa iyi geldiği bilinen meyan kökü şerbetinin bir çok faydası vardır, en büyük faydalarından birinin böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği halk tarafından da bilinmektedir . Bunun yanı sıra göğsü yumuşatıp sindirimi kolaylaştırdığı da biliniyor, mide yanmaları ve karın ağrılarını iyileştirdiği de görülmüştür , grip, nezle ve nefes darlığına faydası olan, iştah açan ve hazmı kolaylaştıran etkileri olduğu da belirtiliyor.

Turistler tarafından da ilgiyle karşılanıyor

Vatandaşlar tarafından da sevilen ve tüketilen meyan şerbeti ava suse, yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi çekiyor tabi. Müşterilerden Kadri Andan, meyan şerbetinin yaz içecekleri arasında vazgeçilmez bir içecek olduğunu söyleyerek lıkır lıkır içiyor, her yıl yaz aylarının gelmesiyle meyan şerbeti tükettiğini söylüyor.

Almanya'daki Essen Üniversite Hastanesi'nden bilim insanlarının meyan kökünün koronavirüsü yok eden doğal ilaç olduğunu açıklaması sonrası, ava susiye ilginin daha çok büyüyeceği tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim