Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’nda açık hava etkinlikleri başlatıyor. “Yaşam bizim, söz bizim” şiarıyla düzenlenecek etkinliklerde, kültürel soykırım, tarihi antik kent Hasankeyf’in sular altında bırakılması, kadına yönelik şiddetle mücadele, Kürt dili ve anadilde eğitim, demokratik siyaset, kültürel yozlaşma ve gençlik, toplum sağlığı başlıklarıyla her hafta halk kürsüsü kurularak, yapılacak sunumlarla tartışmalar yürütülecek. Bu başlıklarla birlikte her hafta müzik dinletileri ve konserler düzenlenecek.

Konserle başlıyor

Yarın başlayacak olan ve sonbahara kadar devam edecek olan Koşuyolu Parkı Açık Hava etkinliklerinin belirlenen 5 haftalık programı, 20 Temmuz’da Mikail Aslan ve Hivron’un konseriyle start alacak. 21 Temmuz’da ise “Kültür ve toplum” konulu sunumla, halk kürsüsü kurulacak. İlk hafta programı MA Müzik Grubu’nun müzik dinletisiyle son bulacak.

‘Dünden bugüne antik kent Hasankeyf’

Bir sonraki hafta ise 27 Temmuz’da tarihi antik kent Hasankeyf’in sular altında bırakılmasına dikkat çekilmesi amacıyla “Dünden bugüne antik kent Hasankeyf” konulu panel düzenlenecek. Egit Özdemir’in sunumuyla halk kürsüsü kurulacak olan etkinlik, Ali Ergül’ün tarihi 12 bin yıl geriye giden Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak HES projelerini ve Ilısu Barajı’nı konu edinen ve 1950’li yıllardan beri Hasankeyf’i tehdit eden konulara dikkat çeken “Suyun ölüm tarihi” isimli belgeselin gösterimi yapılacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele

28 Temmuz’da ise “Kadına yönelik şiddetle mücadele” başlığı altında Rosa Kadın Derneği yöneticileri tarafından sunum yapılacak. Burada kurulacak olan kadın kürsüsü ile kadına yönelik şiddete karşı yürütülecek mücadele tartışılacak. Hafta Amed Şehir Tiyatrosu’nun Qırıx oyununun gösterimi ile son bulacak.

Anadilde eğitim tartışılacak

3 Ağustos’ta “Dil, toplum ve anadilde eğitim” konulu panel düzenlenecek. Yapılacak sunumların ardından kurulacak halk kürsüsünde, Kürt dilinin geliştirilmesi ve anadilde eğitime ilişkin tartışmalar yürütülecek.

Demokratik siyaset

 4 Ağustos’ta ise HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Garip Kandemir’in sunumlarıyla “Demokratik siyaset” konulu panel düzenlenecek. Burada da kurulacak halk kürsüsüyle, demokratik siyasetin geliştirilmesine yönelik tartışmalar yürütülecek. Hafta MA Müzik Grubu’nun müzik dinletisiyle sona erecek.

Halk bayramlaşması

 Bir sonraki hafta ise Kurban Bayramı dolayısıyla 12 Ağustos’ta etkinlikler kapsamında halkla bayramlaşılacak. Hafta müzik dinletisiyle sonlandırılacak.

Genç dengbêjler sahne alacak

 17 Ağustos’ta da “Kültürel yozlaşma ve gençlik” konulu panel düzenlenecek ve etkinlikte genç dengbêjler sahne alacak. 18 Ağustos’ta ise Amed Sağlık Politika Okulu tarafından “Doğal sağlık ve koruyucu sağlık” konulu panel düzenlenecek. Bu etkinlikte de halk kürsüsü kurulacak ve toplum sağlığına yönelik tehditlere karşı tartışmalar yürütülecek. Etkinlik, yönetmenliğini Deniz Çankaya Salmanlı’nın yaptığı ve hemşirelerin çalışma koşullarını anlatan “İlk Sesten Son Nefese” belgeselinin gösterimiyle sonlandırılacak.

(Kaynak: MA)

Editör: TE Bilişim