Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'dövize endeksli Türk Lirası mevduat' düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Bankaların gün içinde yeni düzenlemeyle ilgili işlemlere başlayacağı belirtildi. Erdoğan'ın dövize endeksli mevduatla ilgili açıklamaları sonrası düşüşe geçen dolar ve euro, bugüne de düşüşle başlamış ardından yukarı doğru dalgalanmıştı.

Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada TL mevduat sahiplerine "kur farkı" ödeneceğini duyurmuştu.

Açıklamanın detaylarının belli olduğu dakikalarda dolar 12,7-12,8, euro ise 14,5 seviyesinde işlem görüyordu.

İşte o açıklama:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı 'dövize endeksli Türk Lirası mevduat' düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı:

Buna göre;

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacak.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak. Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürüyor."

Editör: TE Bilişim