Kürt müziğinin önemli isimlerinden dengbêj Eyşe Şan, 18 Aralık 1996'da yaşamını yitirdi. Halk arasında “taçsız kraliçe” olarak bilinen Şan, aynı zamanda "Eyşana Kurd", "Eyşe Xan", "Eyşana Osman", "Eyşana Êlî" olarak anılır. 

 Şan, 1938 yılı Kasım ayında Diyarbakır’da doğdu. Şan, küçük yaşlarda müzikle tanıştı. 1958 yılında evlenen ve bu evlilikten bir kızı olan Şan, kısa bir süre sonra eşinden ayrıldı. Ardından şarkı söylemeye başlayn Şan, Kürtçe ve Türkçe parçalardan oluşan plak yaptı. Kürtçe şarkılar nedeniyle ciddi baskılarla karşılaşan Şan, 1972 yılında Almanya'da sürgün hayatı yaşamaya başladı.

 1979’da Bağdat’a giden Şan, burada Bağdat Radyosu’nda Mihemed Arif ve Hesen Cizrawi, Tahsin Taha, Meryem Xan, İsa Bervari gibi Kürt müziğinin birçok önemli ismiyle tanıştı. Kısa bir sürede insanların gönlünde taht kuran Şan, Amed'e dönmek istedi ancak akrabalarının engeli nedeniyle bu isteğini gerçekleştiremedi. Şan, 18 Aralık 1996 yılında İzmir’de kanser hastalığına yenik düştü. Şan, cenazesinin Diyarbakır’da defnedilmesini vasiyet etti. Ancak bu istediği gerçekleşmedi.

 Şan, çalışmalarıyla ve duruşuyla erkek egemen dünyada hayata tutunmaya çalışan kadın dengbêjler arasında yer aldı.

Editör: TE Bilişim