Kürt Dili ve Kültürü Ağı, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün de aralarında olduğu 21 dil örgütü ve dernek, Kürtçe konser ve tiyatro yasaklarına dair açıklama yaptı. Ortak açıklamada, Aynur Doğan ve Metin Kemal Kahraman'ın konserleri ile Tiyatro Meclisi’nin "Hay Lo Dîsa Tevlîhev Bû“ tiyatro oyununun yasaklanmasına değinildi.

"Kürt dili ve kültürünün, Kürt halkının temel ortak paydası" olduğu belirtilen açıklamada, konser ve tiyatro oyunu gibi etkinliklerin iptallerine sunulan gerekçelerin "bahane" olduğu ifade edildi.

"Kürt halkı yasaklamalarla dilinden vazgeçmeyecektir" denilen açıklama şöyle:

"Kürt diline yönelik yüzyıllardır devam eden yasaklar son dönemde tiyatro, konser ve etkinlik iptalleri şeklinde ivme kazandığını görmekteyiz. En son da dün, 27 Mayıs günü, Tatvan Kaymakamlığı tarafından Kürtçe bir tiyatro oyunu iptal edildi.

"Kürtçe yasaklansa da zenginleşiyor"

İptallere yönelik öne sürülen gerekçelerin bahane olduğunun, asıl konunun Kürtlerin her yerde kendi diline ve kültürüne sahip çıkmasının yarattığı tedirginlik olduğunun farkındayız.

"Kürtçe her ne kadar resmi dil statüsünden mahrum bırakılmış olsa da ve her fırsatta doğrudan veya dolaylı olarak yasaklansa da her gün zenginleşmekte ve hak ettiği konuma daha fazla yaklaşmaktadır.

"Kürtler diline sahip çıkacak"

15 Mayıs Kürt Dil Bayramında da tekrar görüldüğü gibi, Kürt dili ve kültürü Kürt halkının temel ortak paydasıdır ve hangi siyasi görüşe bağlı olursa olsun her Kürt aynı kaygılarla diline ve kültürüne sahip çıkmaktadır.

Bu nedenle demokrasi ve eşitlikten yana olan, çok dilli ve çok kültürlü bir toplumun demokrasi ve eşitliğin temel gerekliliği olduğuna inanan herkesin ve her siyasi partinin bu yasaklama ve engellere karşı tavrını net olarak ortaya koyması gerekmektedir

"Anadilimizi savunacağız"

Dil ve kültürünü sahiplenme, Kürt halkının temel yasası ve en geniş paydasıdır. Devlet yıkıp devlet yaratan dünya savaşları dahi bu gerçekliği yok edememişken etkinlik iptaliyle Kürtçenin önüne set koymaya çalışmak müflis bir siyasetin son çırpınışlarıdır.

Tüm bu yasaklama ve saldırılara karşı dilimizi her yerde konuşarak, her yerde anadilimiz Kürtçeyle şarkı söyleyip sanat icra ederek gerekli cevabı vereceğiz. Kürt halkı yasaklamalarla dilinden vazgeçmeyecektir. Kürt dili ve kültürüne karşı yapılan bu yasaklamalara karşı hayatın her alanında dilimizi savunacağız." (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim