DİYARBAKIR - Kürt Dil Bayramı çeşitli etkinlikleler kutlayacak. Kürtçe çalışmalar yürüten örgütler ve siyasi partiler, bir kez daha Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için taleplerini yineledi.

 Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda açıklama yaptı. "Kürt dili resmi dil ve eğitim dili olsun" pankartının asıldığı salonda açıklamayı Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî okudu. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nın programı için bir arada olduklarını söyleyen Cizîri, 90 yıl önce 15 Mayıs 1932'de Kürt aydın ve dilbilimci Mîr Celadet Elî Bedîrxan ve arkadaşlarının Şam'da Hawar dergisinin yayınlanmasından dolayı bayram olarak kutladıklarını hatırlattı. Hawar dergisinin ilk sayısının başlığında yer alan kısımları hatırlatan Cizîrî, derginin ilk sayısının Kürtçenin temelini oluşturduğunu söyledi.

 8-15 MAYIS'I KÜRT DİL FESTİVALİNE ÇEVİRECEĞİZ

 Mîr Celadet Elî Bedîrxan'ın bu ulusal çalışmasını yaşatmak ve kalıcı kılmak için 15 Mayıs'ın, 2007'de Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlandığını belirten Cizîrî,"15 Mayıs her yıl büyük bir coşku ve ulusal ruhla kutlanılıyor. Bu yılda 8-16 Mayıs tarihileri arasında büyük bir coşkuyla kutlayacağız. 8-15 Mayıs tarihlerini Kürt dil festivali tadında, panel, yürüyüş, tiyatro ve şölenlerle kutlayacağız" diye konuştu.

 KÜRT DİLİ RESMİ VE EĞİTİM DİLİ OLMALI

Cizîri, "Demokratik ve huzur içinde bir ülke için ilk olarak Kürt dilinin özgürleşmesi ve önündeki engellerin kaldırılıp, resmi ve eğitim dili haline getirilmesi gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

 'KÜRTÇE KONUŞUP, KÜRTÇEYE YAŞAYALIM'

 Cizîri şöyle devam etti: "Bütün halkımıza sesleniyoruz. 7'den 70'e coşku ve heyecanla herkesi ulusal bilinç ve sahiplenmeyle Kürt Dil Bayramı programına katılmasını bekliyoruz. Kürt Dil halayını birlikte çekelim. Sesimizi zılgıtlarımızla duyuralım. Evde, sokakta, pazarda, mahallede, hastane de her yerde Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım, Kürtçe yaşayalım."

 DÜZENLECEK ETKİNLİKLER

16 Mayıs'a kadar sürecek etkinlikler şöyle:

 * 9 Mayıs: Kürt Dil ve Kültür ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde Kent Meydanı'nda Kürtçe dil kürsüsü kurulacak. (16:30 -19:00)

 *10 Mayıs: Bismil'in Seyrantepe Mahallesi'nde Çocuklar için atölye düzenlenecek (15.00)

 *11 Mayıs: Kırmançki Dil Atölyesi Seyrantepe Mahallesi Musa Anter Parkı'nda gerçekleşecek. (16.30)

  Kadın Dil ve Kültür tarafından "Ciranê Min Totoro" filmi Newroz Parkı'nda gösterilecek (19.00)

 *12 Mayıs: Hinek Henek oyunu Amed Şehir Tiyatosu'nda gösterilecek. (20.00).

* 13 Mayıs:  Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak (12.30)

 * Rojava Parkı'nda Dengbej Divanı oluşturulacak (20.00).

 * 14 Mayıs: Kültür öncülüğünde Newroz'da yasaklanan ulusal kıyafetlere ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde açıklama yapılacak (14.00).

 *15 Mayıs: Diyarbakır Barosu'nda Dil ve Hukuk paneli düzenlenecek (12.00-15.00)

 *Bayramoğlu'nda yürüyüş düzenlenecek (16.00)

 * Zarok MA'da çocuk divanı kurulacak (18.00)

 *16 Mayıs: Demirok Düğün Salonu'nda şölen düzenlenecek (19.30-23.00)"

 Program erbene etkinliğiyle son buldu.

Editör: TE Bilişim