Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres -  Daha önce Diyarbakır Valisi ile görevden alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı'nın bir araya gelmemesi nedeniyle toplanamayan kurul, Mızraklı'nın görevden alınması ve Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasından sonra önceki gün toplandı. Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, belediyeye kayyum atanmadan önce vali ve belediye başkanının 4 aydır bir araya gelmediğini ve Kalkınma Ajansı ile Organize Sanayi Bölgesi’nde işlerin durma noktasına geldiğini açıklamıştı.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın yıllık çalışma programını kabul etmek ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nın onayına sunmak, yıl içinde ihtiyaçlara göre bütçeyi revize etmek, yıllık malî raporu ve kesinleşen bütçe sonuçlarını onaylamak, taşınır ve taşınmaz mal alımı, satımı ve kiralanması ile hizmet alımına karar vermek, 6 aylık ara rapor ile yıllık faaliyet raporunu Kalkınma Bakanlığı’na göndermek ve ajans bütçesini onaylamak ve Kalkınma Bakanlığı’na göndermek gibi bir çok görevi bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı, 5 ay aradan sonra ilk kez toplandı. Her iki ilin valileri, büyükşehir belediye başkanları ile sanayi ve ticaret odaları başkanlarından oluşan 6 kişilik yönetim kurulu Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında toplandı.

Belediye'ye kayyum atanınca 5 ay sonra toplandı

Her ay toplanması gereken Karacadağ Kalkınma Ajansı, 31 Mart Seçimleri’nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin HDP tarafından kazanılmasından bu yana toplanmıyordu. 19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı kararınca görevden alınan HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile Vali Hasan Basri Güzelolu'nun bir araya gelmemesi nedeniyle Kalkınma Ajansı başta olmak üzere iki kurumun birleşeni olduğu hiç bir kurulda ortak çalışma yürütülemiyordu. Mızraklı görevden alındıktan sonra yaptığı açıklamada, defalarca randevu talep etmelerine rağmen valilikten olumlu bir yanıt alamadıklarını söylemişti.

Karacadağ Kalkınma Ajansından toplantı ile ilgili yapılan açıklamada, toplantının Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantıda Ajansımızın 20 Mart 2019 tarihinde ilan ettiği 21.5 Milyon TL bütçeli Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı, Okul Öncesi Eğitim Standartlarının Artırılması Mali Destek Programı, Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Mali Destek Programı ile Kültürel Mirasın İşlevlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında değerlendirme süreci tamamlanan ve destek almaya hak kazanan projeler karara bağlandı. Toplantıda ayrıca önceki yıllarda başlatılan ve uygulaması devam eden mali destek programlarına ilişkin 3 Aylık Program İlerleme Raporları, 2020 Yılı Çalışma Programı ve Bütçe Taslağı ile Ajansın 2019 Mali Yılı Ara (Ocak-Haziran Dönemi) Faaliyet Raporu’nun onaylanması ve kamuoyuna açıklanmasına karar verildi" denildi.

“İşler durma noktasında" demişte

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmadan kısa bir süre önce Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart seçimlerinden sonra bölgede HDP'li başkanlar ile merkezi yönetimin temsilcisi olan vali ve kaymakamların bir araya gelmediğini ve diyalogsuzluk ortamı yaşandığını söylemişti.

Kaya, Diyarbakır'da vali ve belediye başkanının 4 aydır bir araya gelmemesi nedeniyle Kalkınma Ajansı ile Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere işlerin durma noktasına geldiğini belirterek, diyalogsuzluğun ortadan kaldırılması için Cumhurbaşkanına çağrı yapmıştı.

Editör: TE Bilişim