Mensure AÇIK/ÖZEL

DİYARBAKIR - Talebin yoğun olmasının ardından uzmanlar, vatandaşları özellikle 'merdiven altı' olarak tabir edilen yöntemle izinsiz üretilen maskelere karşı uyarıyor. Prof. Dr. Recep Tekin, ve Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, merdiven altı maskelere müdahale edilmesi için yetkililere seslendi.

Koronavirüse karşı korunmada etkili bir rol oynayan maskeler seyyar tezgâhlarda ve çeşitli dükkanlarda görmek mümkün. Kuruyemişçi, hırdavatçı, tatlıcı, simitçi ve daha pek çok dükkânda maske satışı yapılıyor. Ancak uzmanlar merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen maskelerin risk oluşturduğunu ifade ediyor. Ve vatandaşların maske aldığı yere dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Dr. Recep Tekin ve Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert sahte maske konusunda Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Recep Tekin, “C belgesi olan ve bilinen markaların tercih edilmesi çok önemli. Şuan baktığımızda her yerde maske satışı var, tabi ki de biz bunu sağlıklı bulmuyoruz. Vatandaşların buna dikkat etmeli” dedi.

Maskeler noda için takılmaya başlandı

Maskelerin sağlık için değil, moda için takıldığını belirten Dr. Tekin, “Artık moda diye algı yaratıp satış yapan yerler ve bu algıyı yaratan vatandaşlar yüzünden bez maskeler çok tercih edilmeye başlandı. Elbisenin rengine, uyumuna göre maske takılması ve bunların sağlık açısından da kalitesini bilmeyen vatandaşlarımız sağlıklarını geri planda tutmaya başladılar. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyolojide çalışıyorum. Bir maske 3 kattan oluşmalıdır. Buradaki 3 kattan oluşma amacı virüs partiküllerini ya da bakteriyel artıkları önüne geçilmesini sağlamaktır. Ama baktığımız zaman şuanda sahada birçok maske çeşitleri bulunmakta ve bunların birçoğu merdiven altı dediğimiz sahte üretimlerdir. Bunların farkı üç kattan olmaması ve birçoğu tek kattan olmasıdır, tek kat olunca maalesef ki istediğimiz korumayı elde edemiyoruz. Çünkü aksırma ya da hapşırma esnasında ağızdan çıkan damlacıkları tutamıyor bundan dolayı damlacıklar tekrar havaya bulaşıyor karşı taraftaki birine rahatlıkla bulaşabiliyor” diye konuştu.

Dr. Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şuan baktığımızda her yerde maske satışı var, tabi ki de biz bunu sağlıklı bulmuyoruz. Biz bunun için yetkilere sesleniyoruz herkes maske satmamalıdır, satan kişide maske kriterlerine uymalıdır. Uymayan vatandaşlara gereken işlem yapılmalıdır. Ve ben vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum; çünkü artık bazı görevler onlara düşüyor. Her maskeyi takmayınız. Size düşen görev maskenin kalite kontrolünü yapmanızdır. Artık moda diye algı yaratıp satış yapan yerler ve bu algıyı yaratan vatandaşlar yüzenden bez maskeler çok tercih edilmeye başlandı. Bu iyi bir şey mi hayır tabi ki koruyucuları çok düşük.

Mesela bir maskenin kullanımı ne kadar süre diye sorsam çoğu kişi bilmez. Bir maske ortalama 4 saat kullanılabilir. Şuan bulunduğumuz yeri örnek gösterirsek yani Diyarbakır gibi sıcak yerlerde terleme fazla oluyor. Bir maske terleyip ıslandıktan sonra en kısa sürede değişmesi gerekir. Çünkü maskenin koruma özelliği kalmıyor. Ama diğer taraftan baktığımız zaman bez maske ve siyah maske gün boyu kullanılıyor. Bu bez maskeler günlük yıkansa bile tavsiye etmiyoruz, nedeni ise virüs 24 saat bir eşyada ve malzemede kalabiliyor, yıkamak fayda etmeyecektir.”

Vatandaşları uyardı

Merdiven altı maske konusunda vatandaşları uyaran Diyarbakır Eczacı Odası başkanı Mahmut Sert ise, “Bizi virüsten ancak doğru maske koruyabilir. Yanlış maskeler ise virüsten korumadıkları gibi çeşitli cilt hastalıklarına neden olabilir. Şu an her yerde maske satılmakta ve bunların büyük kısmı merdiven altı üretimle yapılıyor. Bunları kesinlikle sağlıklı bulmuyor ve tavsiye etmiyoruz. Maske medikal bir üründür ve eczaneden satın alınmalıdır. Eczanelerde satılan maskeler, sağlık kriterlerine uygun olarak üretilmekte ve çeşitli kontrollerden geçmektedir” dedi.

Maske satışları konusunda denetimin yapılmadığını belirten Sert, “Yetkililerin satılan maskeleri denetlemesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız da duyarlı olmalı, eczanede aynı ekonomik koşullarda satılan sağlıklı maskeyi tercih etmeliler. Tekrar etmek gerekirse, doğru maske korur, yanlış maske zarar verir.”

Editör: TE Bilişim