Haber/ İhsan YILMAZ

DİYARBAKIR'IN Silvan ilçesinde, her yıl geleneksel olarak kutlanan ancak 2 yıldır koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılmayan 'Murat Şenlikleri' sona erdi. 3 gün 3 gece  süren şenliklere katılan binlerce kişi, hem piknik yaptı, hem de ibadet etti.

Silvan İlçesi'nde bağlı Kumgölü Köyü Susamış Mezrası'nda her yıl geleneksel olarak 27-30 Mart tarihleri arasında yapılan Murat Şenlikleri (Serhivda) 3'üncü gününde yapılan dualarla sona erdi.

Üç gün süren etkinliğe bölgedeki il, ilçe ve çevre köylerden on binlerce kişi katıldı. Murat şenliklerine katılan vatandaşlar çadır açarak, piknik ve şölen havasında geçen kutlamalara katılanlar, Muaz Bin Cebel Türbesi'nde mumlar yakarak, dua etti ve çeşitli dileklerde bulundu. Bazı vatandaşlar şenliklerde kurulan pazarda alışveriş yaparken, bazı vatandaşlar ise, söylenen şarkılar ve tef eşliğinde gün boyu zikir yaptı.

Şenliğin her yıl olduğu gibi bu yılda en çok dikkat çeken süvarilerin dörtnala sürdükleri atlar ilgi odağı oldu. Şenliklere katılan vatandaşlar türbenin inanç turizmine kazandırılmasını istedi.

Silvan İlçe Emniyet Müdürü Hakan Hilmi Yaman, “Şu anda Murat şenliklerine gelmiş bulunmaktayız. Her Yıl Mart ayının sonunda 27-28 ve 29 Mart tarihinde kutlanılmaktadır. Son İki Yıldır pandemi dolayısıyla kutlanamadı. Bu yılda gayet güzel bir şekilde kutlanıyor. Bugün üçüncü gün kutlanıyor şenlikler, 639 yılında Diyarbakır ve Silvan fethediliyor, 641 yılında Muaz hazretleri buraya komutan olarak görevlendiriliyor. Hazreti Muaz Bin Cebel buraya gelmeden önce annesi benim oğlum daha nişanlı evlenecek. Muaz Bin cebel görev için Silvan bölgesine geliyor. Silvan fethedilmiş ancak etrafında halen Bizanslarla savaş devam ediyor. Burasıda murat ovası olarak geçiyor. Murat Ovasında Hazreti Muaz şehir düşüyor. Annesi günlerce ağlıyor. Ve rüyasına peygamber efendimiz geliyor. Sen şehit annesi oldun merak etme her ne kadar düğünü yapılmamış olsa bile yıllarca bu düğün kutlanacaktır diyor. Dediği gibide peygamber efendimiz (SAS) Muaz Bin Cebel’in asırlardır burada şenlik ve düğün havasında kutlamalar yapılıyor. Bugünde üçüncü gün yani son gün genç kızlar ellerine kınalar yakıyor, Atları olanlar at biniyor, şenlik havasında bu düğünü üç gün boyunca kutluyorlar. Murat şenlikleri M.S. 641 yılından beri kutlanıyor. Sadece Silvan bölgesinden buraya insanlar gelmiyor. Muş, Diyarbakır, Batman, Van ve Siirt bu bölgenin insanları buraya geliyor” dedi.

Ünal Köy Muhtarı Mehmet Güneş, “Murat Şenlikleri adı altında 641 yılından beri Muaz-ı Bin cebel Hazreti peygamber döneminde değerli bir İslam komutanıymış burada büyük savaşlar yaşanmış her yılın 27 Mart başlar üç güncü gün kınası yapılıyor tüm çevre illerinden insanlar buraya akın akın geliyor. Bu türbeyi ziyaret ediyor. Pandemi döneminde 2 yıl boyunca kutlamalar yapılmadı. Bu sene kutlamalar yapılmaya başlandı. İnsanlar gelmeye başladı. İnsanlar türbede dualar ediyor, Kına yakıyorlar. Zikir yapıyorlar, insanlar sabaha kadar elbane çalarak zikir yapıyorlar. Muaz-ı Bin Cebelin düğünü yapılıyor. 641 yılında beri burada kutlamalar yapılıyor. Burası inanç turizmine kazandırılması gerekiyor. Diyarbakır değil İstanbul’dan da insanlar buraya gelerek kutlamalara katılıyorlar” dedi.  

BİN 500 YILLIK GELENEK

Murat Şenlikleri M.S 641 yılından beri kutladığı belirtilirken, rivayetlere göre İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebel, Hz  Muhammed'in isteği ve annesinden alınan rıza ile Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir.  Komutan Cebel, savaştan dönerken Murat Ovası'nda pusuya düşer ve şehit olur. Yine rivayetlere göre, bu şenlik aslında nişanlı olan İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebbel'in şehit edilmesi nedeniyle düğünü olarak kutlanır. Dolaysıyla bu etkinlik daha çok düğün gibi kutlanır. Bunun içindir ki Murat Şenliği'ne katılan insanlar, 3"üncü günün gecesinde kına yakıp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebel'in düğününe gelen vatandaşlar kendilerini dengbejlerin çalınan tefleri eşliğinde coşku uyandıran beyt ve kasidelerin ritmine bırakıp raks ederken, kadınlar da ellerine kına yakıp, mum yakıyor.

Editör: TE Bilişim