Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri, birçok kez boğulma vakalarına dair konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na sordu. Ancak bakanlık birçok önergeyi cevapsız bıraktı. Bakanlığın 2018’de bir soru önergesine verdiği cevapta, 2004 yılından 2018 yılına kadar 42 kişinin boğulduğunu iddia etti. 2018’de son 4 ay içerisinde 9 kişinin boğularak yaşamını yitirdiği Dicle Nehri'nde, bakanlık sadece 3 kişinin boğulduğunu ileri sürdü.

Birçok boğulma vakasında, ilçede dalgıç bulunmaması da ölümlere neden oluyor. HDP’li Cizre Belediyesi tarafından işe alınan uzman dalgıçlar da atanan kayyımlar tarafından işten çıkarıldığı iddia edildi. Dalgıçlar buna rağmen boğulma vakalarında kendilerine ekipman sağlanması durumunda gönüllü olarak arama çalışmalarına katılıyor.

İlçede uzman dalgıçlar bulunmaması nedeniyle boğulma vakalarında en yakın Bitlis veya Batman’dan dalgıçlar getiriliyor. Bu durum, akıntıya kapılanların kurtulma ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Cizre’de Dicle Nehri üzerinde çok sayıda kum ocağı bulunurken, buralarda iş makineleri tarafından kum ve çakıl çekmek için nehir yatağı metrelerce kazılıyor. Birçok boğulma vakası da iş makinelerin açtığı bu çukurlarda ve oluşan hortumlardan kaynaklanıyor. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim