Koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı kitapçılar zor günler yaşıyor. Salgın sürecinde artan online satışlar ve internet sitelerinin indirimleri kitapçıları olumsuz etkiliyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarından kaynaklı işyerlerini kapalı tutmak zorunda kalan kitapçılar, kendilerine herhangi bir desteğin sunulmamasının da yaşadıkları sorunları derinleştirdiğini belirtti. 

20 yıldır kitap sattığını aktaran Yasemin Sırık, yaşadıkları dönemi "en kötü dönem" olarak nitelendirdi. Pandemi kısıtlamalarının en çok kendilerini etkilediğine dikkati çeken Sırık, "Geçimimizi buradan sağlıyoruz, buradan kazandığımız ile yetinmek zorunda kalıyoruz” dedi. Özellikle salgın sürecinde artan online satışların küçük esnafı olumsuz etkilediğini kaydeden Sırık, kendilerinin internet üzerinden online satış yapma imkanlarının bulunmadığına işaret etti. Sırık, "Yayıncılar yüzde 40-50 indirim ile internet üzerinden kitaplarını sattı. Ancak bizim öyle bir şansımız yok. Büyük balık küçük balığı yedi” diye belirtti.

Eylül-Ekim sezonu

Deniz Akdoğdu, en çok hafta sonu satış yapabildiklerini ancak hafta sonlarının da yasaklı olduğunu söyledi. Pandemi sürecinden en çok etkilenenlerin başında geldiklerini kaydeden Akdoğdu “Eylül ve Ekim ayları bizim için sezon ayıdır. Okulların açılışı, öğrencilerin kitap alma dönemidir. Okullar kapalı olduğu için bu dönemleri iki yıldır kaçırıyoruz. Bu da bizi büyük zarara uğrattı” ifadelerini kullandı. Online kitap satışındaki artışa değinen Akdoğdu “Bizim gibi küçük esnaf yine ortada kaldı. Kitap satışları düşüşte. Günü 100-150 TL ile kapatıyoruz” diye dert yandı.

 Kitapları çalındı

 Esnafa destek verilmemesine de tepki gösteren Akdoğdu, şöyle konuştu:

“17 günlük sokağa çıkma yasağında kitaplarımız çalındı. 60-70 bin TL zararımız var. Onların verdiği ödeneğe bakıyoruz, elde var sıfır. Okyanusun ortasında tatlı su balığı gibiyiz, ölmemize çok az kalmış. Kitapçılar olarak salgını kontrol altına alıp eğitime devam edilmesini talep ediyoruz. Aşılamalar doğru politikalarla yapılırsa bir rahatlama gelecektir."

 Kitapçı Burak Aslan ise, pandemi sürecinde "bitişi" yaşadıklarını ifade etti. Kredilerini ödeyemediklerini, borçlandıklarını ve ev masraflarını dahi karşılayamayacak hale geldiklerine dikkati çeken Aslan, online satışlarının olumsuz etkilerine değindi. Aslan, artık marketlerde dahi kitap satışları yapmaya başlandığını ve bu durumun onları kötü etkilediğini dile getirdi. (M.A)

Editör: TE Bilişim