Diyarbakır’da Özel Maarif Okulları ismiyle açılıp, sonrasında adını Özel Mektebim Koleji olarak değiştiren eğitim kurumuna 2020-2021 yılı için kayıt yaptıran öğrenci velilerinin dolandırıldıkları iddiasıyla şikayetçi oldukları okul sahipleri ve yöneticileri hakkında başlatılan soruşturma davaya dönüştü. Baş gösteren pandemi dolayısıyla örgün eğitimin verilemediği koşullarda bir sonraki yıl için çocuklarını Özel Mektebin Koleji’ne kayıt eden veliler, bir süre sonra mülk sahibi tarafından okul binasına dair haciz başlatıldığı ve tüm taşınmazlara el konulacağı duyumları üzerine 9 Temmuz 2020 tarihinde geldikleri okul önünde toplanmıştı. Burada okulda görev yapan öğretmenlerin de birkaç aydır maaşının ödenmediğini öğrenip, sorularına yanıt verecek yetkili kimseyi bulamayan veliler, okulun ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Haşim Merdoğlu hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulunmuştu.

Merdoğlu, velilerin suç duyurularında bulunmaları ertesi gün üzerine ortaya çıkıp, düzenlediği basın toplantısında okulun eğitime devam edeceğini açıklasa da sonrasında soluğu İstanbul’da almıştı.

 Savcılığın hakkında yakalama kararı çıkardığı Haşim Merdoğlu, gittiği İstanbul’da 12 Temmuz’da gözaltına alındı. Segbis yoluyla alınan ifadesinde Merdoğlu, kurulduğu ilk günden itibaren okulun yüzde 50 ortağı olduğunu, ancak bu ortaklığın resmiyette kaydı olmadığını ifade etti. Merdoğlu, ifadesinde “Okulun diğer ortakları ile görüşerek ortaklığımı sona erdireceğimi okulun bana borçlu olduğunu son dönemde pandemi sebebiyle de özel okul üzerine faaliyet göstermeyi ticari olarak faydalı bulmamam nedeniyle bildirdim. Kendileri bunu kabul etmediler ancak ben bedelsiz bir şekilde hisselerimi kendilerine bıraktım. Benim bahse konu okul ortaklarımdan 4 milyon liraya yakın alacağım vardı. Bu husus okulun maliye programında da mevcuttur. Benim elden 4 milyon lira para borç olarak verdiğim kayıtlıdır. Ben kendileri ile yaptığım görüşmede okulun ortaklığını sürdürmem halinde sürekli olarak muhasebe de açık çıkması durumunda kendi cebimden karşıladığım için mağdur olduğumu takviye edecek paramın dahi kalmadığını bildirerek ortaklığımı kesin olarak sonlandırdım. Bu olay bir hafta önce yaşandı. Bu durum okul personeli bir takım basın kanalları tarafından farklı şekilde lanse edilerek okul velilerini dolandırarak ortadan kaybolduğum şeklinde dedikodu olarak yayıldı. Mezopotamya ajans isimli haber kanalı da bu şekilde haber yaptı. Bunun üzerine yüze yakın veli perşembe akşamı okula gelerek kayıtlarını sildirmek istemişler. Benim okul hesabımda bulunan paraları bir nevi çalarak ortadan kaybolduğumu iddia etmişler. Ben bu iddiaların asılsız olduğunu ve kabul etmediğimi bildirmek üzere 10/07/2020 cuma günü saat 10:00 sıralarında okula gelerek basın açıklaması yaptım aynı zamanda buradaki veliler ile tek tek görüştüm. Bu durum zaten ulusal basın ajanslarında da yer buldu. Ben burada velilere ortaklıktan ayrılmamın hakkım olduğunu, bu binanın okulun burada bulunarak faaliyetine devam ettiğini söyledim” dedi.

Okul hesaplarını yönetme ve para çekme yetkisi bulunmadığını ileri süren Merdoğlu, ifadesinin devamında kendisini şu sözlerle savundu: “Okula öğrencilerini kaydeden veliler, erken kayıt indirim imkanından faydalanmak için eğitim sezonundan uzun bir süre önce bu kayıta ilişkin ödemelerini yaparlar. Bu ödemeleri taksit sistemi ile yaparlar hakkımda itamda bulunan müştekiler belki de bu ödemeleri taksit sayısı itibari ile yarısını bile ödememişlerdir. Erken kayıt indiriminden faydalanmayan veliler ise sezon başında kayıtlarını yaparlar. Yani bu demek oluyor ki okula önümüzde ki süreçte bir çok veli tarafından kayıt yaptırılarak ödeme yapmaları sağlanacaktır. Müştekiler gibi erken kayıt yapan velilerin ödemiş olduğu miktar takdir edilmelidir ki  bir yıl boyunca okulun giderleri personel maaş ödemeleri ve bir takım ihtiyaçlar nedeni ile tükenmiştir. Bu nedenle hesapta para olmaması normaldir.”

 'KAÇMA NİYETİM YOKTU' DEDİ

 Kenti neden terk ettiği sorusuna ise “Basın açıklaması yaptıktan sonra büyük oğlumla birlikte eşim ve kızımın bulunduğu İstanbul'a, son dönemde üzerimde bulunan baskıların stresi nedeniyle kafa dinlemek için bir kaç günlüğüne geldim. Herhangi bir şekilde kaçma gibi bir niyetim yoktu” diyerek yanıt veren Merdoğlu, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Özel, kollukta alınan ifadesinde ise Diyarbakır Maarif Koleji’ni yaklaşık 5 yıl kadar önce Haşim Merdoğlu, Ahmet A., Cebrail S. ve Tahsin E. ile birlikte kurduklarını, fakat resmiyette kimlerin adının geçtiğini hatırlamadığı ortaklıkta yüzde 15 hissesi olduğunu anlattı.

 65 VELİ ŞİKAYETÇİ OLDU

 Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda 65 öğrenci velisinin şikayetleri sonucunda Abdülkadir Özel, Haşim Merdoğlu, Miraç Merdoğlu, Hicran Çakar, Nalan Apaydın, Ruhan Yeniçeri ve Soner Özel hakkında “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Mağdur öğrenci velileri hazırlanan iddianamede "müşteki" sıfatıyla yer aldı.

 Hazırlanan iddianamenin sunulduğu Diyarbakır 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabulü ile dosya sanıkları hakim karşısına çıkacak. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim