Diyarbakır'da 23 Temmuz 2017 tarihinde Pelda Karaduman’ı (17) akrabası Şahin Oruç ile birlikte alıkoyan, tecavüz eden ve dini nikâhla evlendikten sonra öldüren Hüseyin Oruç'un istinafa taşınan davası ertelendi. "Kasten öldürmeden" verilen müebbet hapis cezasına haksız tahrik indirimi uygulanarak 18 yıla düşürülmesine karşı Antep İstinaf Mahkemesi'ne taşınan davanın 2'nci duruşması görüldü. Antep Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada, Karaduman'ın ailesi,  aile avukatı Merva Demircan hazır bulundu. Sanık Hüseyin Oruç da tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile sanık Şahin Oruç ve müdafileri duruşmaya katıldı.

Karaduman ailesinin avukatının dosyadaki eksik hususların giderilmesi yönünde talepleri dikkate alan mahkeme heyeti, duruşmayı 23 Şubat'a erteledi.

 Ne olmuştu?

Diyarbakır’da Pelda Karaduman, akrabası Şahin Oruç’un da yardımıyla Hüseyin Oruç tarafından alıkonulmuş, tecavüze uğramış ve dini nikah ile evlendirilmişti. 6 yıl boyunca şiddet ve tecavüze maruz bırakılan Karaduman, 2017 yılında Hüseyin Oruç tarafından öldürüldü. Katledildikten 3 yıl sonra ailenin baskısı sonucu dava açıldı. Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan fail Hüseyin Oruç’a "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, faili “haksız tahrik indirimi” ile de ödüllendirerek cezayı 18 yıla indirdi.

 Haksız tahrik indirimi nedeniyle ailenin avukatı, davayı istinaf mahkemesine taşıdı.

Editör: TE Bilişim