Fuat Bulut / Özel Haber

Yıllar önce Türkiye’den Avrupa'ya çalışmak için giden gurbetçilerin en etkin kuruluşlarından biri olan Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Solingen Şubesi, Diyarbakır’daki yoksullarla gönül köprüsü kurdu.

Pandeminin başladığı 2020 yılında sosyal medya üzerinden yapılan yardım paylaşımları üzerine harekete geçen gurbetçiler, doğdukları toprakları unutmadı. 3 yıl önce Sivil Yoplum Aktivisti Av. Muhammed Akar ile irtibata geçip yardım faaliyetlerine başladı. Diyarbakır ile gönül köprüsü kuran yardımseverler, bu yıl Solingen Şube Başkanı Cemal Ayıboğan öncülüğünde kenti ziyaret edip, yoksul ailelere yardımlarda bulundu.

Diyarbakır’a gelmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Külliye’de görüşen heyet Diyarbakır’da yapacakları yardım faaliyetleri ve sosyal projeler hakkında bilgi verdi. 4 Mart’ta Diyarbakır’a gelen 40 kişilik heyet, UID’nin Diyarbakır’daki gönüllü destekçisi Nevruze Elkaan öncülüğünde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi ve yoksul ailelere yardım yaptı. 2001 yılından bu yana çeşitli sosyal projelerde yer alan ve gönüllü yardım elçiliği yapan Elkaan, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e şunları anlattı:

40 KİŞİLİK UID HEYETİ DİYARBAKIR’A GELDİ

“Gelen heyet bir hafta Diyarbakır, Urfa ve Mardin’de çeşitli temaslarda bulundular. Yardımda bulundukları aileleri bizzat ziyaret ettiler ve tanıştılar. Zaten amaç sadece Ramazan'da gıda yardımında bulunmak değil, Diyarbakır ve Solingen arasında bir köprü olmaktır. Şöyle bir proje kapsamında geldiler. Solingen kentinin konumu, Kuzey Ren Vestfalya’da yer alıyor. Yani Ren Nehri’nin kıyısında. Diyarbakır da Dicle Nehri’nin kıyısında. Ana sloganları şu: Ren Nehri’nden Dicle Nehri'ne kardeşlik köprüsü. Gelen 40 kişilik heyet arasında UID Solingen Şube Başkanı Cemal Ayıboğan ve Başkan Yardımcısı Rıza Zingal da vardı. Bir hafta boyunca çarşı, pazar, ev ziyaretleri ve turistik gezilerle adeta kentle bütünleştiler. Manevi mekanları gezdiler; Ulu Cami, Eğil, Hz. Süleyman Sahabeleri ve şehrin diğer manevi merkezlerinden oldukça etkilendiler. Valimiz, Bağlar Belediye Başkanımız, Üniversite Rektörümüz, Sur Belediye Başkan Vekili ve STK temsilcilerimizle istişarelerde bulundular. Buradan çok mutlu ayrıldılar.

UID’nin diğer ülkelerdeki temsilcilik ve şubelerine çağrıda bulunarak Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu illerini ziyaret etmelerini ve yardım faaliyetlerinde bulunmalarını tavsiye ettiler. Şimdi diyorlar ki; biz gittik gördük, ama çok insanın Diyarbakır’a ve bu bölgeye, Mezopotamya'ya gelmesini istiyoruz. Hem dostluk bağlarını geliştirmelerini hem de yardım faaliyetlerinde bulunmalarını istediler.

Hedef sadece Ramazan ayında ve bayramlarda bir sıcak dokunuş değil, onunla birlikte daha güçlü kardeşlik bağları kurmaktır. Gelen konuklar Diyarbakır’da ailelerle buluştu, tanıştı ve büyük bir sosyal medya grubu kurdular. Diyarbakır Dostluk grubu diye. Çok sayıda insan hem Diyarbakır'dan hem Almanya’dan bu gruba dahiller. Fikir paylaşımı yapıyorlar. Zaman zaman on-line toplantılar gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır için yapacağımız çalışmaları istişare ediyoruz. Şube başkanı bayramdan sonra tekrar Diyarbakır’a gelecek.”

DİYARBAKIR İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ PROJE

UID Solingen Şube yetkilerinin Diyarbakır için üç önemli proje üzerinde çalıştığını anlatan Nevruze Elkaan, “Bu projelerden biri; ihtiyacı olan bir okulda öğrencilere tekstil üretim atölyesi kurmak. Böylece tekstil atölyesinde kendi ürettikleri ürünleri satarak okuldaki yoksul ve yetim çocuklar için bir gelir sağlamak istiyorlar. İkinci proje; yine Diyarbakır'da kırsal ilçelerin birinde kitaplarla ve bilgisayarla desteklenmiş bir kütüphane kurmak. Üçüncü projenin detaylarını şuan hala istişare ediyoruz. Bu projede ise zihinsel engelli çocuklara beceri ve zihin geliştirme atölyesi kurmak. Bunun gibi eğitim, sosyal ve ekonomik projeleri imkanları dahilinde desteklemek istiyorlar” diye konuştu.

“HAYAT PAYLAŞTIKÇA GÜZEL”

Avrupa’da çok güçlü bir sivil hareket ve lobi kuruluşu olan UID’nin Solingen Şubesi, Afrika’da su olmayan köylerde kuyu açma, yardım ve eğitim faaliyetleri ve hafız yetiştirme çalışmaları yürüttüğüne de dikkat çeken Elkaan, şunları kaydetti:

“Solingen Şube Başkanı Cemal Ayıboğan, Başkan Yardımcısı Rıza Zingal ve tüm şube yöneticisi ve üyelerini teşekkür ediyorum. Bu insanlar sadece Diyarbakır’daki mağdur vatandaşlara yardımda bulunmuyorlar mülteciler başta olmak üzere diğer mağdur topluluklara da maddi destekte bulunmak gibi görevler yürütüyorlar. Açıkçası Diyarbakır'dan bir vatandaş olarak ben de çok duygulandığımı ifade etmek istiyorum. Bu insanlar yıllar önce Avrupa'ya gitmiş, zorlu, zahmetli işlerde çalışmış emekçilerin, alın teriyle orada bir hayat kurmuş ailelerin fertleri. Şimdi diyorlar ki bizim ülkemizde de ihtiyaç sahipleri varsa daha güçlü kardeşlik bağı ile yardımcı olmaya çalışalım. 2020 yılında 350 aileye, 2021 yılında 600 aileye, bu yıl 1000 aileye çok güzel destekte bulundular. Geçen Kurban Bayramı’nda Başkan Yardımcısı Rıza Zingal bizzat gelip kurban dağıtımını koordine etti. Üniversiteden Prof. Dr. Hasan İçen ve Av. Muhammed Akar ile beraber çok sayıda aileye ulaştılar. Biz şimdiden Ramazan ve Kurban Bayramı için kolları sıvadık. Diyarbakır’da gönüllü bir çalışma ekibimiz var. Ev ev ziyaretlerde bulunacağız ve ihtiyaç sahiplerini tespit edeceğiz. Merkezi Köln’de bulunan UID’nin hem Solingen hem diğer şubeleri Diyarbakır ve diğer illerde bayram öncesi çocukların giyimini de üstlenecekler. Onlar küçük birikimlerini bu şekilde hem ibadet hem de kardeşlik bağı kurmak için ülkelerinin çeşitli yerlerine gönderiyorlar ve hayat paylaştıkça güzel diyorlar.”

Editör: TE Bilişim