Reuters ajansı, Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin AK Parti'nin kalesi olan Konya'da nasıl görüldüğüne dair bir haber yayımladı.

Türkiye'de iktidarın uygulamaya başladığı yeni ekonomi politikası çerçevesinde yapılan faiz indirimleri ve buna paralel olarak döviz kurları ile enflasyonda yaşanan artış dünya basınının gündeminden düşmüyor. Reuters ajansı, 'AK Parti'nin kalesi' olarak görülen Konya'da halkın ekonomiye tepkisini inceledi.

Haberde, aralarında sanayi işçileri, çiftçiler ve öğrencilerin bulunduğu birçok kişinin artan fiyatlardan ve iş imkânlarının azalmasından şikayetçi olduğu belirtildi. Ajansa konuşan işçi Hasan Sarıkaya, 'şu an işinin ve parasının olmadığını, yıllarca desteklediği Tayyip Erdoğan iktidarda kaldıkça gelece dair bir umut da taşımadığını' söyledi. 31 yaşındaki Sarıkaya, "İş arıyorum, borçlarımı ödeyemiyorum. Bir çözüm yok. İnsanlar bıktı. Yıllarca Erdoğan'a oy verdim. Şimdi izleyin, kendisini kurtaramayacak" dedi.

'HAYAL KIRIKLIĞI YAYILIYOR'

Haberde, 'ekonomik sorunların Türkiye'nin en başarılı modern siyasetçisine desteği azalttığı ve 2023 ortasında düzenlenmesi planlanan seçimleri Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının en zorlu sınavına dönüştürdüğü' yorumu yapılırken, Konya ve seçmenlerin hissiyatı için şu ifadeler kullanıldı:

"Erdoğan'ın bir düzineden fazla ulusal ve yerel seçim zaferlerinde süregelen cazibesi, rekor seviyede ekonomik büyümeye ve uzun zamandır laik seçkinler tarafından gözardı edildiklerini düşünen milyonlarca Müslüman Türkü coşturan dindar, muhafazakâr değerlere dayalıydı.

Sufi mistik şair Rumi'nin memleketi olan Konya, AK Parti'nin kalesiydi; Erdoğan'ın yönetiminde bir tarım merkezinden sanayi dinamosuna dönüştü. Erdoğan 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Konya'dan yüzde 75 oy aldı ve AKP, 81 ilin sadece biri dışında en yüksek desteği burada elde etti. Bu hâkimiyet şimdi, daha önceden görülmemiş bir dizi meydan okumanın tehdidi altında.

Reuters'ın görüştüğü diğer Konyalılar, ki aralarında sanayi işçileri, çiftçiler ve öğrenciler de var, Sarıkaya'nın artan fiyatlar ve azalan iş imkânlarına dair yakınmalarını tekrarlıyor. Birçoğu sonraki seçimlerde yine Erdoğan'ın partisine oy vereceklerini söylese de, geçtiğimiz yıl boyunca yapılan ulusal anketlere göre Sarıkaya'nın hayal kırıklığı, daha geniş bir eğilimin parçası; muhalefet partileri AK Parti'nin ve parlamentodaki müttefiki olan milliyetçi MHP'nin önüne geçiyor."

'DEVA VE GELECEK DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR'

Haberde Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen'in "Geçmişte AKP'nin oy oranlarının bu kadar düştüğünü hiç görmemiştik. 2023'te siyasi değişim yaşanacağına dair giderek artan bir algı var" sözlerine yer verilirken, Reuters ajansı da "Erdoğan'ın sorunları, bizzat kendisinin savunduğu cumhurbaşkanlığı sistemiyle katlandı" yorumunu yaptı. Haberde Erdoğan'ın gelecek seçimlerde ilk kez AK Parti'nin kurucu üyelerinin ayrılarak kurduğu iki partiyle de karşı karşıya olacağı belirtilirken, "Yeni partilere ulusal çapta verilen destek tek basamaklı düşük oranlarda olsa da, onlara yönelik çok küçük kayışlar bile Erdoğan'a dengeleri değiştirecek kadar zarar verebilir" denildi.

'GENÇLERİN KALBİNİ KAZANMAYI BAŞARAMADI'

Reuters haberinde Erdoğan'ın sağlık durumuna dair tartışmalara da yer verilirken, "Nüfusun yarısının 31 yaş ve altında olduğu bir ülkede, birçokları Erdoğan'dan başka bir lideri görmedi. Erdoğan, genç Türklerin ülkenin kendisinin yönetiminde sağladığı ilerlemeyi takdir etmesi gerektiğini söylüyor ama çoğu genç insanın kalbini kazanmayı başaramadı" ifadeleri kullanıldı.

'HÂLÂ EN ÇOK DESTEĞE SAHİP OLAN PARTİ'

"Bununla birlikte Erdoğan'ın partisi hâlâ diğer tüm partilerden daha fazla desteğe sahip ve büyük ölçüde kendisinin destekçilerinin sahibi olduğu medyadan gelecek topyekûn desteğe güvenebilir" diyen Reuters, habere şöyle devam etti:

"Erdoğan'ın yönetimi bir inşaat patlamasına ve sağlık sisteminde iyileşmelere sahne oldu, mütedeyyin Türkler başörtüsü yasağına son vermesini memnuniyetle karşıladı. Muhalifleri arasındaki gevşek ittifak üzerinde uzlaşılmış bir politika platformuna sahip değil ve hâlâ bir cumhurbaşkanı adayı seçmedi."

'DÜNYANIN GERİ KALANINDA DA HİSSEDİLİYOR'

Bununla birlikte Reuters, 'Erdoğan'ın geleceğine dair birikmekte olan belirsizliğin dünyanın geri kalanında da hissedildiği' yorumunu yaparken, Erdoğan'ın bazı müttefikleri ve rakipleriyle kötü ilişkileri düzeltmeye çalıştığını belirtti. Bu konuda ajansa görüş veren  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz 'uzun zamandır Erdoğan'la arası bozuk olan Mısır ve İsrail gibi ülkelerin barış yapmakta aceleci davranmadığını söyledi. Çeviköz, "İnsanlar şu an değişim rüzgarının estiğini hissediyor ve herkes hükümette bir değişim bekliyor" dedi.

Editör: TE Bilişim