Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Sağlık ve bakım sektöründe cinsiyete dayalı ücret farkı: COVID-19 döneminde küresel bir analiz" raporunu dün (13 Temmuz) yayınladı.

Rapora göre, sağlık ve bakım işgücü, dünyadaki toplam işgücünün yaklaşık 3,4'ünü oluşturuyor. Bu oran, yüksek gelirli ülkelerde yaklaşık yüzde 10 iken düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 1 civarında seyrediyor.

Sağlık ve bakım sektörünü "oldukça kadın ağırlıklı" bir sektör olarak tarif eden rapor, kadınların tüm dünyadaki sağlık ve bakım sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 67'sini oluşturduğunu gösteriyor.

Sektördeki kadın çalışanların oranının ülkelerin "ekonomik gelişmişlik" seviyelerine göre değişiklik gösterdiğini ortaya koyan rapor, orta ve düşük gelirli ülkelerde bu sektördeki kadın oranının yüzde 63,8, yüksek gelirli ülkelerde ise yüzde 75,3 olduğunu ifade ediyor.

"Yüksek kadın çalışan oranına rağmen, sağlık ve bakım sektöründeki kadınlar ücretleri de dahil olmak üzere cinsiyet eşitsizlikleri ile karşı karşıya kalıyor" değerlendirmesinin paylaşıldığı rapor, sektörde kadınlar aleyhine yüzde 24'e varan cinsiyete dayalı ücret farkı olduğunu ortaya koyuyor:

"Bu rapor, türünün ilk örneği: Dünya çapında sektördeki maaşlı çalışanların yaklaşık yüzde 40'ını temsil eden 54 ülkeden verileri kullanarak küresel ve sektör çapında cinsiyete dayalı ücret farkı analizi sunuyor.

"Rapor, ağırlıklı küresel tahminleri kullanarak sağlık ve bakım sektöründeki cinsiyete dayalı ücret fakının (ortalama saatlik ücretlerde) yaklaşık yüzde 15 ile (ortalama aylık ücretlerde) yüzde 24 arasında değiştiğini gösteriyor."

Rapor, bu hesaba dayanarak sektörde ücretli çalışan kadınların erkeklerden yaklaşık yüzde 20 daha az kazandığını ifade ediyor. (BİANET)

Editör: TE Bilişim