Amed Sağlık Platformu ile kentteki sağlık ve meslek örgütleri, 22-23 Temmuz tarihleri arasında Dicle Üniversitesi’nde çalışan iki güvenlik görevlisinin hasta yakınları tarafından darp edilmesini kınamak üzere hastane ana binası önünde basın açıklaması yaptı. "Sağlıkçılara uzanan eller kırılsın" sloganının atıldığı açıklamada, "Üzgünüz, öfkeliyiz şiddet sona ersin" pankartı açıldı.

Burada yapılan açıklamada konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) DEV Sağlık İş Sendikası Diyarbakır İl Temsilci Ümit Umdu, güvenli çalışma alanı sorumluluğun iktidarda olduğuna dikkati çekti.

 ‘ŞİDDETİ KINAMAK YETERLİ DEĞİL’

Sağlıkçılara dönük şiddete ilişkin defalarca uyarılarda bulunduklarını aktaran Umdu, “Şiddetin artmasına neden olan söylem ve davranışlar, toplumda olumsuz bir reaksiyona dönüşüyor. Bununla birlikte Sağlıktaki şiddetin münferit bir olgu olmadığını, toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, yürütülen sağlık sisteminin her geçen gün şiddeti daha fazla beslediğini, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi. Bakanlığın hastanelere x-ray cihazı yerleştirmek için ihaleye çıkma girişimi, bu sorunu çözmek istemediğinin göstergesidir. Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı” dedi.

 Umdu çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

*Kapsamlı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılarak etkin uygulanması ve saldırganların tutuklu yargılanması.

*Caydırıcı cezai müeyyide sisteminin getirilmesi.

*Şiddet uygulayanlara belirli süreli sağlık hizmeti sunumunun kolluk kuvvetleri eşliğinde yapılması.

 * Kamu spotları ve Milli eğitim sistemi destekli sağlık okuryazarlığının artırılması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim