Diyarbakır Sağlık Platformu, sağlıkta dönüşüm adı altında sağlığın piyasalaşmasına ve Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki sorunlara ilişkin Dicle Üniversitesi Hastanesi önünde açıklama yaptı. “Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık herkesin hakkı” pankartının açıldığı açıklamada, “Sağlık haktır, cüzdana değil anayasaya bakın”, “Hastalığın kadar değil, paran kadar konuşturmayacağız” dövizleri taşındı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlıkta dönüşüm adı altında, sağlığın piyasalaştığını ve sermayeye peşkeş çekildiğini öne sürerek, “Paran varsa kapılar sonuna kadar açılıyor. Ama çok iyi biliyoruz ki sosyal devlet anlayışında vatandaşın ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetini almasını sağlaması elzemdir. Zaten halkımızın ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu biliyoruz. Bunun yanında sağlık çalışanları da bu maddi haklarını emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ülkeyi yönetenler hem vatandaşa hem de sağlık çalışanına gerekli desteği vermeyerek çözüm olarak da sağlık hizmetini paralı hale getirmektedir” diye belirtti.

 ‘Özel hastane gibi işletiliyor’

 Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde hastaların mağdur olmasıyla çıkan, MDÖ (Mesai dışı ödeme) ile sağlığa ulaşımın daha da güçleştiğine değinen Güldiken, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin sadece Diyarbakır’dan gelen hastalar için değil, bölge için önemli bir hastane olduğunu kaydetti.

 Dicle Üniversitesinin 10 milyonu aşkın nüfusa hizmet verdiğini kaydeden Güldiken, “Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti özel hastane işleyişinden farksız değildir. Dicle üniversitesi hastanesindeki öğretim üyelerinin yüzde 90’ından fazlası ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat etmemektedir” dedi.

 ‘MDÖ ile para alımı meşrulaştı’

 Hastaların ameliyat için aylarca bekletildiğine dikkati çeken Güldiken, “Ancak MDÖ adı altında ödeme yaptıkları takdirde hem öğretim görevlisine muayene olabilmekte, hem de bir hafta içerisinde ameliyatı ve girişimleri yapılabilmektedirler. Mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen, işlemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler” şeklinde konuştu.

 Güldiken, hastanede yaşanılan sorunları şu şekilde sıraladı:

 “* Hastalar öğretim üyelerine ücretsiz muayene olamamaktadırlar.

 * Mesai saati dışında yapılması gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapıldığından ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ayı bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.

* Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eğitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eğitim ağır aksak işlemekte, Araştırma görevlileri(asistan hekim) kendi çabalarıyla akademik süreçlerini tamamlamaktadırlar.

 * MDÖ uygulamasından ötürü sağlık çalışanlarının iş yükü artmaktadır. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasını isteyen sağlık çalışanları mobinge ve tehditlere maruz kalmaktadır. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasına tam biat edenlere,  sorumluluk ve çeşitli yetkiler vermesi ile liyakati ortadan kaldırmıştır.

 * Bakanlık, CİMER ve hastane yönetiminin olanlardan haberdar olmasına rağmen bu işleyiş hala devam ettirilmekte ve herhangi bir tedbir alınmamaktadır.

 * Bizler; halkımızın parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir sağlık sistemini kabul etmiyoruz.”

Editör: TE Bilişim