Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rusya ile savaş esnasında 10 sağlık uzmanının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Lyaşko ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, başkent Kiev'de basın toplantısı düzenledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki 24 Şubat'ta beri devam eden savaşa değinen Lyaşko, "Savaş esnasında sağlık uzmanlarından 10'u hayatını kaybetti, 40'ı ise yaralandı" dedi.

Ülke genelinde 40 hastanenin tamamen yok edildiğini belirten Lyaşko, "Yaklaşık 500 hastane hasar gördü ve orada hizmetin verilmesi imkansızdır. Bu, WHO’nun prensiplerini ihlal ediyor. Rusya yasaklanan silahlar kullanıyor ve tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyor. Tüm meslektaşlarımdan Rusya'nın özgür Ukrayna'yı rahat bırakması için elinden geleni yapmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.

WHO Genel Sekreteri Ghebreyesus ise sağlık sisteminin savaş esnasında hedef alınmaması gerektiğini vurgulayarak, "WHO, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaş başlatmasından bu yana, 15 bin hastaneye destek sağladı ve 650 kişiye tıbbi malzeme verdi" dedi.

Ukrayna'nın komşu ülkelerinde bulunan Ukraynalı vatandaşlara da destek sağladıkları dile getiren Ghebreyesus, "Ukrayna'nın batı bölgesinde, WHO’nun çalışmaları sayesinde tahliyeleri desteklemek amacıyla 3 sağlık merkezi faaliyete geçti" bilgisini paylaştı. (artıgerçek)

Editör: TE Bilişim