Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır Şubeler Platformu, mecliste görüşmeleri süren 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne ilişkin Diyarbakır Defterdarlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya KESK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri katılarak destek verdi.

 Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gülhan Tekin, geçim mücadelesi veren tüm emekçilerin zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi. Büyük şirketlerin vergi borçlarının sıfırlandığı paketlerden işçilerin payına borç yükü çıktığını öne süren Tekin, “Hem bütçe yasa tasarısının içeriği hem de şu ana kadar kamuoyuna yansıyan tablo ülkeyi yönetenlerin pandemi koşullarında bile sermayenin çıkarlarını halkın sağlığının, emekçilerinin haklarının önüne koyduğunu göstermektedir. Her altı çalışandan biri asgari ücretin bile altında bir ücrete mahkûmken, her iki çalışandan biri asgari ücret ile geçim savaşı veriyor” diye belirtti.

 ‘Aklımızla dalga geçiliyor’

 Tekin, “Bundan önceki süreçlerde olduğu gibi 2021 bütçe sürecinde de halkın bütçe hakkı yok sayılmaktadır. Bütçenin tüm yükü her 100 TL'nin 65 TL'si dolaylı vergilerden karşılanacak olan adaletsiz vergi sistemiyle yine ücretli kesimlere yıkılmıştır” dedi.

 ‘Kaynaklar halk için kullanılsın’

 “Toplumun yüzde 99'una karşı yüzde 1'inin çıkarlarını, ihtiyaçlarım temel alan bu bütçe bizim bütçemiz değildir” diyen Tekin, toplumsal eşitsizliği derinleştiren bu bütçenin meclisten geri çekilmesi gerektiğini öne sürdü. Kamusal hizmetleri geliştirecek, salgın iş ve gelir kaybına uğrayan kesimleri destekleyecek bir bütçe oluşturulması gerektiğinin belirten Tekin, salgının hızla devam ettiği koşullarda bütçe kaynaklarının halk sağlığı için kullanılması, sosyal devlet ilkesinin gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim