DİYARBAKIR -Silvan'da yüksek kesimlerde kar kalınlığı fazla olması nedeniyle çevre il ve ilçelerde karın erdiği bölgelerden toplanan gülük bitkisi satışa sunulurken vatandaşlardan rağbet görüyor.

Her yıl ilkbahar mevsiminde yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen ve vatandaşlar arasında şifalı bitki olarak bilinen 'gullik', seyyar tezgahlarda yerini aldı. özellikle dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar tarafından dağlarda toplanarak ilçe merkezine getirilip satışa sunulan 'gullik', halk arasında iç hastalıklarına iyi gelen bir bitki olarak biliniyor.

Gazi caddesi üzerinde sebze ve meyve satıcılığını yapan Mehmet Ayhan isimli seyyar satıcı, yüksek kesimlerde halen kar olduğunu, satışa sundukları güllüğü de karın kalktığı Dağ köylerinden getirdiklerini söyledi.

Ayhan, her mevsim değişik bir ürün satıyorum. Şu anda doğal bitkilerin zamanıdır ve ben de gullikbitkisi satmaya başladım. gullik bitkisinin kilosunu 5 liraya satmaktayım. Vatandaşlar gülük bitkisine ilgi gösteriyorlar, halen dağlarda kar olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Piyasada gullik bitkisi artıkça fiyatı da düşer. Öyle sanıyorum fiyatı 2 liraya kadar düşer dedi.

Ayhan, bitkinin ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetiştiğini ve vatandaşlardan rağbet gördüğünü kaydederek, her yıl bahar ayının başlarında el değmeden kendiliğinden çıkıyor. 'gullik'ün kilosu şu anda 5 TL'dir. Ama zaman geçtikçe piyasada fazla miktarda satışa sunulunca fiyatları da düşüyor.  Vatandaşlar, kendiliğinden yetişen bitkinin iç hastalıklara faydalı olduğunu söylüyorlar. 'gullik' her yıl dördüncü ayın başlarında çıkıyor ve altıncı aya kadar piyasada bulunabiliyor. Batı illerinde yaşayan Silvanlılar bu mevsimde yakınlarını arayarak kendilerinden 'gullik' bitkisini istiyorlar. Yani gullikbatı illerine sipariş üzerinde gönderiliyor" dedi.

Editör: TE Bilişim