Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) Suriye'nin kuzeyi ve Irak'ın sınırına hava harekatı başlatıldığını açıklamasının ardından siyasi partilerden operasyona dair açıklamalar geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, "Teröre nerede olursa olsun bedel ödetmeye devam ediyoruz. PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI ile bir kere daha gösteriyoruz; ülkemize göz dikenler en ağır bedelleri ödeyecekler" dedi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak’ın kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda kahraman Mehmetçiğimize başarılar diliyoruz. İYİ Parti olarak siyaset üstü gördüğümüz terörle mücadelede hudut güvenliğimizi, sınır ötesi operasyonlar için vazgeçilmez kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar da yaptığı paylaşımda, "Türk jetleri, Suriye ve Irak’taki terör örgütü PKK/YPG hedeflerini vuruyor. Türkiye’deki her eylemin bedelini misliyle kendi inlerinde ödeyecekler. İşbirlikçileri istedikleri kadar meclisi terörize etmeye çalışsın terörle mücadele kesintisiz sürecek. Rabbim korusun" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray ise, "Pilotlarımız aslan gibi Suriye'nin kuzeyine hava operasyonu yapıyorlar. Ancak, ABD 18 Kasım'da resmen vatandaşlarını uyardı ve 'önümüzdeki günlerde Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'ta Türk askerinin harekat yapacağını' duyurdu. ABD'ye bilgi verildi mi? Sizce teröristler ne yapmıştır?" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi ise TSK’nin hava harekatı başlatmasına tepki gösterdi.

“Katliamlardan beslenen ve giderek devleti tümü ile hakimiyeti altına almaya başlayan savaş kliği kendi ömrünü uzatmayı Kobanê ve Rojava'ya saldırmakta buldu” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

“Kürdün özgürlüğü, eşitçe yaşamın inkarı ve imhası üzerine kendisini tahkim etmiş olan bu kuvvet, yüzyıllık sömürü düzenine, yeni bir yüzyıl eklemenin peşindedir. Yüzyıllık acılara, katliamlara, kıyımlara yeni bir yüzyıl daha kapılarını aralamanın arzusunu gütmektedir. Taksim katliamında da görüldüğü gibi hiç bir mantığa sığmayan akla ziyan komplolarla Kürdü özgürlüğü ve eşitçe yaşamı katletmenin zeminini ve meşruiyetini yaratmanın peşindedir. Kobanê DAIŞ ile düşmedi sizinle düşmeyecek.”

HDP: TSK’NİN HAVA SALDIRILARI BİR AN ÖNCE SON BULMALIDIR

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu TSK’nin hava harekatı başlatmasına tepki göstererek, “TSK’nin hava saldırıları bir an önce son bulmalıdır” başlıklı açıklama yaptı.

Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun yarın olağanüstü toplanacağı belirtilen açıklamada, “Karanlık IŞİD çetelerine karşı yürüttüğü destansı direniş ve kurmuş olduğu yeni yaşam modeliyle dünyanın bütün ezilenlerine ilham kaynağı olmuş başta Kobanê olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok sivil yerleşim bölgesi dün gece uçaklarla bombalandı. Karanlık bir tezgah olduğu anlaşılan İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı bahane edilerek dün gece Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına bombalar yağdırılmıştır” denildi.

HDP MYK’nin açıklaması şu şekilde sürdü:

SINIR GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN DEĞİL: Açık ki, IŞİD’in bu topraklarda başaramadığını iktidar uluslararası hukuku ayaklar altına alarak tamamlamak istemektedir. Kuzey ve Doğu Suriye bir güvenlik tehdidi değil insanlık için bir umuttur! Asıl güvenlik tehdidi, ‘Sınırın öbür tarafına geçer iki füze yollarız ve savaşı başlatırız’ diyerek karanlık emellerini hayata geçirmek isteyen zihniyettir. Daha önce Afrin ve diğer Kürt bölgelerine yönelik gerçekleştirilen işgal saldırıları, işgal edilen bölgeleri IŞİD ve türevleri için yaşam alanlarına dönüştürmüştür. Saldırılar, iktidarın iddia ettiği gibi sınır güvenliğini sağlamak için değildir, aksine Türkiye’ye yönelik tehdit ve tehlikeleri artırmaktadır. Türkiye’ye tehdit oluşturan Kürtler değil, Kürtlerin işgal edilen yaşam alanlarında palazlandırılan IŞİD ve türevi örgütlerdir.

AKP-MHP İKTİDARI ÜLKEYİ BATAKLIĞA ÇEKİYOR: Ülkeyi yönetemeyen, yaşanan büyük yapısal krizin faturasını halklara çıkararak içeride baskı dışarıda çatışma stratejisiyle ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarı, ülkeyi gün geçtikçe büyük bir bataklığın içine çekmektedir. Kuzey-Doğu Suriye topraklarına bütünüyle meşruiyetten yoksun bu saldırı karşısında ulusal ve uluslararası demokratik çevreleri, savaş karşıtlarını ve duyarlı kesimleri bu saldırıyı kınamaya ve bu haksız saldırıya karşı seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. İktidarı bu tehlikeli girişimlerden vazgeçmeye, uluslararası güçleri bu komplonun bir parçası olmamaya çağırıyoruz. Kobanî, Tel Rıfat ve Şengal’e yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı hava saldırılarını son derece yanlış ve tehlikeli buluyor, saldırılarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim