Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin, çatışmalarda tahribatına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptığı sırada, başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirmişti.

Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin firari Uğur Yakışır ile olayın meydana geldiği gün görevli olan tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin yargılandığı davanın dördüncü duruşması, Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T.'nin 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi, Uğur Yakışır'ın '2 polisi öldürmek', 'ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi, 'Elçi'yi olası kastla öldürmek'ten 20 yıl hapsi, 'polis memuru S.T.'yi öldürmeye teşebbüs'ten 20 yıl hapsi, 'izinsiz silah bulundurmaktan' 5 yıl hapsi olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 45 yıl hapsi isteniyor.

Duruşmaya Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Erinç Sağkan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bölge baroları, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kentteki demokratik kitle örgütleri katıldı.

Davutoğlu’nun dinlenilmesi talebi

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren,  aynı zamanda Tahir Elçi cinayetine “siyasi suikast” diyen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkeme huzurunda tanık olarak dinlenilmesi talebinde bulundu.

Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi Vakfı, dün yaptıkları ortak açıklama ile cinayetin cezasız kalmaması için herkesi duruşmaya katılmaya davet etmişti.

Editör: TE Bilişim