Fuat BULUT/ÖZEL

Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde 2 yıl önce meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hasar gören Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’ndeki 9 okul, “tehlike arz ettiği” gerekçesiyle yıkıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm taleplerine ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okul ihtiyacı ısrarı ve resmi müracaatlarına rağmen ne ilgili bakanlık ne de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) buna kulak asmıyor.

Tarih 24 Ocak 2020 günün gösterdiğinde Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. İl merkezi ve çevre ilçelerinde toplam 45 kişi hayatını kaybetti, 600’ü aşkın kişi de yaralandı. Binlerce ev hasar gördüğü için yıkıldı, yerine yenisi yapıldı. Depremin aletsel büyüklüğü nedeniyle çevre iller de bundan nasibini aldı.

9 OKUL YIKILDI, YENİDEN YAPIMI UNUTULDU!

Bu kentlerden biri de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesiydi. Bilirkişi uzmanları, bu ilçede ağır hasar gören Alipınar İmam Hatip Ortaokulu, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Nüket ve Coşkun Akyol İlkokulu, Çelebi Eser Ortaokulu, Yunus Emre İlkokulu A Blok, Fatih İlkokulu A Blok, Fatih Ortaokulu, Yiğityolu Dr. İlhan Koçtürk İmam Hatip Ortaokulu A Blok ve Faik Ali Ortaokulu’na “tehlike arz ediyor” raporu verdi. Bunun üzerine “eğitim yapılamaz” kararı üzerine bu okullar yıkıldı, toplam 5 bin 772 öğrenci aynı ilçe sınırları içerindeki başka okullara nakledildi.

17 Haziran’da çalınan son ders zili ile birlikte iki yıldır nakledildiği okullarda eğitim gören öğrenciler, dersliklerin kalabalık olması nedeniyle düşük puanlar alıyor.

TOKİ NEDEN OKUL YAPMIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın en kısa sürede yapılacak sözüne rağmen TOKİ, iki yılda sadece geçen yıl İmam Hatip Lise için ihaleye çıktı, ancak onu da iptal etti. Resmi yazışmalar ve taleplerin İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirilmesine rağmen TOKİ’nin okulları yapmak için harekete geçmemesi eğitimcileri, öğrencileri ve velileri mağdur ediyor.

ÖĞRENCİ VE VELİLER TEPKİLİ

Örneğin Türkiye’de ortaöğretimde sınıf mevcudiyeti ortalaması 23 iken, Bağlar’da 33. Yine temel eğitimde Türkiye ortalaması 34 iken, Bağlar’ın sınıf ortalaması ise 56. Duruma tepki gösteren öğrenciler, “Kalabalık sınıflarda, evlerimizden çok uzakta eğitim görmek hem eziyet hem de nitelikten yoksunluk demek. Okullarımızın yapılmasını istiyoruz” dediler. Veliler de bin bir emekle okuttukları çocuklarına sosyal devletin en temel gerekliliklerinden biri olan nitelikli eğitim ortamının hazır hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim