BM Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı 2022 Obezlik Avrupa Bölge Raporu'nda, obezliğin son 50 yılda yüzde 138 arttığı ve bölgede yılda 1,2 milyon ölüme yol açtığı bildirildi. Rapora göre Avrupa,  Amerika'nın ardından obezliğin en yaygın olduğu olduğu bölge. Avrupa'daki yetişkinlerin yüzde 59'u ve okul çağındaki çocukların üçte biri fazla kilolu veya obez.  Obezlik yılda en az 200 bin yeni kanser vakasına ve ayrıca kalp rahatsızlıkları ve tip 2 diyabet türü hastalıklara yol açıyor. 

DSÖ, Avrupa bölgesindeki 53 ülkeden hiçbirinin kuruluşun 2025'te obezliği yüzde 50 azaltma hedefi doğrultusunda ilerlemediğini açıkladı.

Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 66,8'i obez veya aşırı kilolu

Rapora göre, obez veya aşırı kilolu yetişkin sayısı çokluğunda Avrupa bölgesinde ilk sırada Türkiye var. Yetişkin nüfusun yüzde 66,8'i aşırı kilolu, obezlerin oranıysa yüzde 32,1.

Türkiye'nin ardından, Malta, İsrail ve İngiltere geliyor. Aşırı kiloluluğa en aza rastlanan ülkeler ise Orta Asya'da: Yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan en son sıralarda.

COVID 19, obezliği daha da azdırdı

Raporda, obezliğin yaygınlaşmasında COVID 19 salgınının önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor. Uzmanlar salgının yol açtığı hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kilo almayı hızlandırdığını, giderek dijitalleşen yaşam tarzının da sorunu daha da ciddi hale getirdiğini vurguluyorlar.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, obezliğin Avrupa'da artık salgın halini aldığını ve durumun gitgide vahimleştiğini söylüyor. Direktöre göre "sağlığa yatırım yaparak ve uygun çevre koşulları oluşturarak"  durumun tersine çevrilmesi mümkün.

DSÖ'nün önerdiği önlemler arasında şunlar var:

* Şekerli içeceklerde vergilerin yükseltilmesi,

* Sağlıklı besinlerde vergilerin düşürülmesi,

* Çocukların sağlıksız gıdaya erişiminin güçleştirilmesi. (BİANET)

Editör: TE Bilişim