Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Şubesi Başkanı Samet Ucaman, kent iklimine uygun olmadığı defalarca söylenmesine dikilen palmiye ağaçlarının yüzde 99’unun kurduğunu söyledi.

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi (DBB) peyzaj projeleriyle yeşil alan, bulvar ve caddelerde dikili ağaçları söküp, yerine diktiği palmiye ağaçlarının büyük çoğunluğu kurudu. Kent iklimine uygun olmadığı yönünde yapılan tüm uzman uyarılarına rağmen 2021 yılında dikilen palmiye ağaçlarının ömrü bir yıl bile sürmedi.

 Konuya ilişkin konuşan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şubesi Başkanı Samet Ucaman, kent merkezlerinin ağaçlandırılmasının bir ihtiyaç olduğunu ancak yeşil alanlara sürekli müdahale edildiğini söyledi.

Ucaman, Diyarbakır’da son üç yılda üç defa ağaçların yerinin değiştirildiğine dikkat çekerek, “Melik Ahmet Caddesi’nde 3 defa ağaçların yerleri değiştirildi. İstasyon Caddesi ve Havaalanı Caddesi’nde de değişti. Yine Mahabbad Caddesi’nde orta refüj kaldırımlar ve lateral yollarda bulunan ağaçların tümü; 2'şer defa değiştirildi. Yeniköy’de ağaçlar söküldü. Dolayısıyla bir taraftan ağaç alımı var, bir taraftan söküm var. Sökülen ağaçlar da ortada yok. Yaklaşık 6 yıllık süreci değerlendirdiğimizde, kentte yapılan peyzaja minimum 150 milyon para harcandı” şeklinde ifadeler kullandı.

Ucaman, Diyarbakır’a dikilen 200’e yakın palmiye ağacının kuruduğunu belirterek, “Bölgede iklimi, toprağı, tanımayarak çok rahat bir şekilde palmiye ağaçları dikildi. Maalesef ki şu an dikilen palmiye ağaçlarının yüzde 99’u kurudu” diye tepki gösterdi. (M.A)

Editör: TE Bilişim