HABER MERKEZİ

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Konya Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Merkezi’nin ikincisi Konya'da açılıyor. Merkezin açılışı, UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ve UCİM sözcüsü oyuncu Uraz Kaygılaroğlu’nun katılımıyla 4 Haziran Cuma günü 14.30’da gerçekleştirilecek.

 “Çocuklar vatandır. Vatanımızı koruyacağız” ilkesiyle çocuk istismarıyla mücadele kapsamında pek çok ilde eğitimler yapan, proje ve dava yürüten UCİM, Türkiye’nin 7 bölgesinde 16 şehirde kurulacak önleme merkezlerinde ihmal ve istismarı önleme faaliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Bugüne kadar binlerce çocuğa ulaşıp, eğitimler düzenleyerek farkındalık oluşturulmasına katkı sağlayan UCİM, birçok farklı üniversitede kurulmuş öğrenci kulüpleri ile iş birliği yaparak geniş çaplı çalışmalar yürütüyor.

Kuruluşundan itibaren çok kısa zamanda halkın her kesiminden büyük ilgi ve destek gören, Türkiye’de 55 ilde yaklaşık 75.000’i aşkın gönüllüsü ile faaliyet gösteren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, çocuk istismarı konusuna dikkat çekmek üzere; çocuk hakları, çocuk hak ve beden güvenliği, dijital zorbalık konularında bugüne kadar binlerce okulda, pek çok üniversitede eğitim verdi, farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi ve halen çalışmalarına devam ediyor.

UCİM, aynı zamanda istismar davalarında ve ihbar hattına gelen dosyalarda gönüllü avukatlarıyla ailelere destek oluyor ve rehabilitasyon süreçlerinde rehberlik-danışmanlık yaparak çocukların geleceğine ışık tutmaya devam ediyor.

HAKKINDA

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği’nin temeli Genel Başkanımız Saadet Özkan’ın görev yaptığı bir köy okulunda okul müdürünün 6 kız çocuğuna yönelik istismarını fark etmesi ve durumu yargıya intikal ettirmesine dayanmaktadır. Öğretmenimizin hukuki savaşı sonrasında Cumhuriyet tarihinin en ağır cezalarından biri verilerek sanık 82 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Saadet Öğretmen, bu çabası ile yurt içinde çocuk istismarı konusundaki farkındalığı zirveye taşıdığı gibi 2017 yılında, Amerikan Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump’ın elinden “Uluslararası Kadın Cesaret Ödülü” de almıştır.

Saadet Öğretmen bu süreç sonrasında Genel Başkan Yardımcımız Yücel Ceylan ile birlikte 2017 yılında Mersin’de UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği’ni kurmuştur. Derneğimizin 2020 Aralık ayı itibariyle 55 ilde aktif yapılanması bulunurken 23 ilde ise yapılanma süreci devam etmektedir. Mersin’de merkezi bulunan derneğimizin İzmir’de Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Merkezi bulunmaktadır. UCİM olarak yürütülen “Güçlü UCİM Güçlü Çocuklar” projesi kapsamında ilk Önleme Merkezlerinden biri Konya’da açılıyor. Kıbrıs’ta İlim Üniversitesi iş birliğinde Çocuk İhmali ve İstismarını Önleme Merkezi, Konya, Antalya, Kayseri, Ordu, Erzurum, Van, İstanbul, Mardin Önleme Merkezi ve Ankara AB Proje Ofisi bulunmaktadır. UCİM Aralık 2020 tarihi itibariyle 75000’i aşkın gönüllü üyesi ile yurdumuzun dört bir yanında çocuk ihmal ve istismarı ile mücadele etmektedir. Derneğimiz hakkında daha fazla bilgi almak için www.ucim.org.tr adresini ve sosyal medya hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz.

DERNEĞİN AMACI

Derneğin amacı bireyin doğum öncesinden başlayarak tüm gelişim evrelerinde sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak; her nevi fiziksel, duygusal ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak ve önlemek için: “çocuk istismar ve ihmali” ile ilgili:

a) Bilimsel yöntemlerle bilgi etmek ve üretmek,

b) Çocuk istismar ve ihmalinin önlenmesi ile ilgili bilgileri yaymak,

c) Çocukla ilgili alanlarda çalışanların bilgilerini ve deneyimlerini birbirlerine iletebileceği ortamı sağlamak,

d) Gerektiğinde çocukla ilgili alanlarda çalışanlara çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesi, istismar ve ihmal edilen çocukların sağaltımı konusunda danışmanlık yapmak,

e) Çocuk istismarı ile ilgili açılan, açılacak ve devam eden her türlü şikayet, dava ya da hukuki iş ve işlemde ihmal ve istismar mağduru çocuklara hukuki yardım sağlamak, dava ve işlerini takip etmek, yardım ve destek olmak,

f) 03.04.2017 tarihli resmî gazetede yayımlanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin başvuru usullerine ilişkin ihtiyari protokolün ilgili maddelerine göre bireysel başvuruda bulunmak,

g) Konusu ve amacı ile ilgili her türlü ulusal ve uluslararası sosyal projeler hazırlamak ve uygulamak.

h) Çocuk istismarı ile ilgili her türlü fiziksel ve ruhsal tanı, teşhis ve tedavi merkezi ile sığınma ve rehabilitasyon merkezleri açmak ve işletmektir.

FAALİYETLER

HUKUK

Türkiye genelinde gönüllü avukatlarımız aracılığıyla, ihmal ve istismara maruz kalmış çocuklara ve ailelerine gerekli değerlendirilmeler sonucunda ücretsiz hukuki destek verilmektedir. 2020 itibariyle tarafımıza gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda 500 ihmal ve istismar mağduru çocuğa ve ailesine hukuki destek sağlanırken 200’ün üzerinde dava takip edilmekte ve 100’e yakın davaya da gözlemci sıfatı ile katılım sağlanmaktadır.

REHABİLİTASYON

Gönüllü uzmanlarımız aracılığı ile istismara maruz kalmış çocuklar ve ailelerine yönelik ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir. Yönlendirme yapılan vakalarda ise terapi sürecinin takibi tarafımızca yapılmaktadır. Çocuğun yüksek yararı bağlamında istismara maruz kalan çocuk ve/veya ailesinin psikososyal sorunlarına ise uzmanlarımız multidisipliner bir yaklaşım ile müdahale etmektedir.

EĞİTİM

Çocuk ihmali ve istismarının koruyucu/önleyici boyutunun farkındalığında olan derneğimiz çocuklara, ebeveynlere, çocuklarla çalışan meslek elemanları gibi gruplara ücretsiz farkındalık eğitimleri düzenlemektedir. 2020 itibariyle uzman kadrosuyla 10.000’in üzerinde çocuğa mahremiyet eğitimi, 50.000’in üzerinde ebeveyne bilinçlendirme semineri ve 100.000’in üzerinde üniversite öğrencisine farkındalık eğitimi verilmiştir. Eğitim içeriklerimiz UCİM Rehabilitasyon ekibi ve UCİM Bilimsel Araştırmalar-Danışma Kurulu tarafından geliştirilmektedir. 5 üniversitede ise üniversite topluluğumuz bulunmaktadır.

UCİM Konya Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Merkezi

3 yıldır aktif olarak gönüllü hizmet veren Ucim Konya ekibi 6 davaya müdahil olarak çocukların yanında olmuştur. Yine il genelinde yaklaşık 8.000 kişiye verilen farkındalık eğitimleri ile ebeveynlere ve gençlere ulaşmıştır ve çocukların yararı için 76 etkinlik düzenlemiştir. KTO Karatay Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde bulunan topluluklarımız sayesinde gençlere farkındalık eğitimleri düzenlenmiştir. 2021 mart ayında faaliyete geçen Ucim Konya İl Temsilciliğimiz bünyesinde avukatlarımız, sosyal hizmet uzmanlarımız, sosyologlarımız, psikologlarımız, öğretmenlerimiz, ev hanımlarımız ve birçok gönüllü üyemizin desteğiyle çocuk istismarı ile mücadele etmekteyiz.

Editör: TE Bilişim