Güneş OCAĞA

DİYARBAKIR’DAKİ vatandaşların sorun ve sıkıntılarına çözüm bulunulması için periyodik olarak bir araya gelen CHP, DEVA, İyi Parti, SP ve Gelecek Parti’sinin il başkanları ikinci toplantılarını gerçekleştirdiler. Toplantı sonrası yapılan açıklamada Kovid-19’dan kaynaklı yaşanan sağlık sorunları gündeme alındı. Açıklamada, “Kentte günlük 15-20 kişi koronadan ölüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan 182 randevu hattından vatandaşlar yararlanamıyor, dolayısıyla vatandaşlar kamu hizmeti alamadığı için özel hastanelere gidiyor. Bizle beş siyasi parti olarak, bölgelere veya illere özel olarak ayrı randevu operatör hatlarının kurulmasını talep ediyoruz” denildi.

Diyarbakır’daki vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dile getirmek ve bu sorunlara çözüm bulmak adına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), İyi Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi il teşkilatları ikinci toplantılarını gerçekleştirdi. CHP il binasında gerçekleştirilen toplantıya katılan Kentin yaşadığı sorunlarının dile getirildiği toplantıda CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı Vejdi Ensarioğlu, Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç ve Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin,  Kovid-19 tedbirlerinin yanı sıra Diyarbakır’da yaşanan sağlık sorunları da ele alındı.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, “İki yılla yakın bir süredir tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgınında ülkemizde nasibini almış bulunmaktadır. Sürekli pik döneminin yaşandığı  evrelerde maalesef her gün yüzlerce vatandaşımızın yaşamını yitirirken, yapılan testlerde vaka sayıları 20 bini bulmaktadır. İlimiz Diyarbakır’da aşı oranın düşük olması nedeniyle vaka sayıları binlerin üzerine çıkarken, üzülerek belirtmek isteriz ki günlük olarak 15-20 arası vatandaşımız yaşamını yitirmektedir” denildi.

Açıklamada,  “Vaka sayılarındaki artış ve hastanelerdeki doluluk oranına baktığımız zaman Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 katın covid-19 hastalarına ayrılması hastalığın ciddiyetini gözler önüne sermektedir. İlimizde vatandaşlarımızın bize yapmış oldukları şikayet ve sıkıntılarına baktığımız zaman hastanelere giden yurttaşlarımız yapmış oldukları test sonucunun pozitif çıkmasına rağmen toplu taşıma ile evlerine dönmelerini doğru bulmuyoruz. Çünkü testi pozitif çıkan  vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını kullandığı zaman virüsü onlarca kişiye bulaştırma riski artmaktadır. Bu nedenden dolayı testi pozitif çıkan yurttaşımızın kendi imkanları ile değil, hastane imkanları dahilinde evine bırakılıp izole sürecinin takip edilmesi gerekmektedir” diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Ayrıca örf, adet ve geleneğimiz olan taziye ve kapalı ortamlarda yapılan nişan, düğün sünnet töreni gibi etkinliklerimizde virüs bulaştırma riskinin yüksek olması nedeniyle bunlara ara verilmesi veya açık alanlarda yapılarak bulaştırma riskini minimum seviyeye indirilmesi için çaba göstermemiz gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşa daha iyi hizmet sunmak adına kurulan 182 sağlık randevu hattında yaşanan sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. 182 randevu hattı arandığı zaman operatör ya meşgul veya bağlanması gereken birime bağlanmamakla beraber yurttaşlarımız yarım saatten fazla hatta bekletilmektedir. Bu bekleme sonucunda da randevularaın dolu olduğu söylenip telefon kapatılmaktadır. Dolayısıyla vatandaşlar kamu hizmeti alamadıkları için çaresizce özel hastanelere gitmek zorunda bırakılmaktadır. Bizler beş siyasi parti temsilcisi olarak, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne sesleniyoruz. 182 randevu hattının geliştirilmesi, bölgelere veya illere özel olarak ayrı randevu operatör hatlarının kurulmasını talep ediyoruz.”

6 Eylül’de başlayacak olan yüzyüze eğitime de değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“6 eylülde başlayacak yüzyüze eğitimin başlamasına kısa bir süre kala geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için veliler ve ebeveynler olarak aşı olmayan yurttaşlarımızı aşı olmaya davet ederken, maske, temizlik ve sosyal mesafe kurallarına uymamız gerektiğini belirtmek istiyoruz. Diyarbakır’ın sorunlarını ve sıkıntılarını dile getirmek ve çözüm önerilerini sunmak adına bizler imzası bulunan 5 siyasi parti temsileri olarak başta il valimiz olmak üzere tüm kesimlerin Diyarbakırımızın sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek adına her türlü işbirliğine açık olduğumuzu kamoyuna deklare ederiz.”

Editör: TE Bilişim